To je to što me zanima!

Tamna čokolada štiti od bolesti krvožilnog sustava

Flavanol iz tamne čokolade povisuje razinu dušikova oksida u tijelu koji opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi
Vidi originalni članak

Kakaovac, glavni sastojak tamne čokolade, snižava krvni tlak i štiti od srčanih bolesti, tvrde znanstvenici s bostonskog sveučilišta. Flavanol iz čokolade povisuje razinu dušikova oksida u tijelu koji opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi. Nekoliko kockica tamne čokolade na dan u dva tjedna smanjuje rizik od srčanog udara. Osim krvožilnog sustava, čokolada za kuhanje “čuva” arterije ljudi oboljelih od dijabetesa, ali i zaustavlja rak crijeva ako je u ranom stadiju.
Također, potiče stanice na jaču apsorpciju inzulina, čime sprječava dijabetes. No mliječna čokolada, kao i bijela, sadrži manji postotak flavanola, a veći udio rafiniranog šećera, stoga je ona manje ljekovita od tamne čokolade, potvrdila je nutricionistica mr.sci. Lejla Kažinić Kreho. Zbog toga preporučuje jedenje tamne čokolade s udjelom kakaovca većim od 70 posto.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare