To je to što me zanima!

Tamo da putujem - čudesni gradovi iz prošlosti 2. dio

U Machu Picchu je kamen Intihuatana, za koji su Inke vjerovali da drži Sunce, a po legendi ako ga se dodirne čelom, vide se duhovi i drugi svjetovi
Vidi originalni članak
6. MACHU PICCHU - INKE SU NAPUSTILE MAGIČNI GRAD
Sagrađen na vrhuncu vladavine Inka, a zatim iz nepoznatih razloga napušten. Tek 1911. ga je otkrio američki istraživač Hiram Bingham. Promatrajući prizore hramova, polja i terasa, imate osjećaj kao da se nalazite u nekom drugom vremenu, a turisti opisuju iskustvo posjeta jednom riječju - magično.

~ Za sve posjetioce Perua, Machu Picchu je destinacija koju se ne propušta, a informacije za putovanje možete saznati na http://www.machu-picchu.info/.
Virtualno se možete prošetati kroz Machu Picchu na ovom linku
http://www.247rep.com/machu_picchu/temple_of_the_sun_machu_picchu.html

7. EFEZ - SVA ČUDA ANTIČKOG DOBA
Dom jednog od sedam svjetskih čuda antike - Artemidina hrama, Efez je bogat kulturnim, arhitektonskim i umjetničkim spomenicima. Šetnjom njegovim ulicama i posjetom kupalištu, hramovima, amfiteatru i knjižnici može se osjetiti duh jednog od najbogatijih gradova antike.

~ u Efezu je sagrađena i prva javna kuća na svijetu, a
tajnim prolazom bila je povezana s knjižnicom, koja se nalazila na drugoj strani ulice.

8. VIJANAYAGAR - GRAD NA 33 KM I POLA MILIJUNA LJUDI
Glavni grad jednog od najvećih hinduističkih carstava, Vijayanagar je nekad imao pola milijuna stanovnika i rasprostirao se na tek 33 četvorna kilometra. Danas njegove palače, hramovi i umjetnička djela leže u ruševinama na jugu Indije.

~Od kiparstva Vijayanagara izdvaja se kamena kočija u dvorištu palače koja prikazuje garudu - božanstvo koje je tijelom moglo sakriti sunce. 

9. PALMYRA - NEVJESTA PUSTINJE
Oaza ruševnoga grada u srcu sirijske pustinje nekad je bila ključno mjesto za svakog putnika, koji su je zvali “nevjesta pustinje”. Godinama je povezivao Perziju, Indiju, Kinu i Rimsko Carstvo, a zatim vremenom nestao u “moru pijeska”.

~ Pod utjecajem trgovaca iz svih dijelova poznatog svijeta Palmyra je mijenjala svoje lice, a tada se često znalo reći: “upoznaš li Palmyru, upoznao si cijeli svijet.”

10. SANCHI - NEBO NAD ZEMLJOM
Na brežuljku iznad malog sela u Indiji do 19. stoljeća nitko nije otkrio budistički grad - svetište sa spomenicima starim 1500 godina. Među gradskim samostanima i hramovima najimpresivnija je kupola, koja predstavlja nebo koje se natkriva nad zemljom, pod kojom su kipovi Bude.

~ Spomenici, kipovi, hramovi i građevine pronađeni u sanchiju među najstarijima su i najbolje očuvanim budističkim predmetima na cijelom svijetu.
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare