To je to što me zanima!

Tamo gdje su ljudi najsretniji, najveća je stopa samoubojstva

Što je veća razlika u bogatstvu ljudi, zemlja je nesretnija, no u "sretnim državama" pojedinci se češće uspoređuju s drugima, depresivniji su i skloniji samoubojstvu
Vidi originalni članak

Skandinavske zemlje poslovično su na vrhu ljestvica zemalja najsretnijih za život, zbog uređenog zakonodavstva, niske stope kriminala, velikodušne socijalne politike i razvijenog gospodarstva. No upravo tu sreću prati i paradoks, kojeg predstavlja činjenica da je godišnja stopa samoubojstva upravo tamo najveća.

Taj fenomen nije specifičan samo za Dansku, Finsku, Švedsu i Norvešku, otkrili su znanstvenici Sveučilišta Warwick i Hamilton. Oni su proveli istraživanje koje je obuhvatilo savezne države SAD-a, i ustanovili su kako je zemlje bogatija i ima bolje preduvjete za lagodan život svog stanovništva, stopa izvršenih i pokušanih samoubojstva je veća. Pojam životnog zadovoljstva i stope krimnalnih djela usko su povezane s ekonomskom nejednakošću među žiteljima pojedinih država, a što je veća razlika u bogatstvu među ljudima, više je kriminala i oni su u prosjeku manje sretni. Ekonomska nejednakost podrazumjeva i kraći očekivani životni vijek i gore zdravlje ljudi, objašnjavaju demografski stručnjaci.

- Upravo je u uređenim i sretnim zemljama najviše usporedbe pojedinaca s drugim članovima društva, što vodi do zavisti i veće depresije, pa tako i veće sklonosti samoubojstvu - smatra voditelj istraživanja, profesor Stephan Wu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Tia. 11.03.2019.

    It's not only that. There's a lot of different factors that could lead people over the edge.

  • MAYA_9 26.04.2011.

    tamo gdje su svi sretni, kada tebi neide, cini ti se puno gore... ubija ih tuda sreca...

Komentiraj...
Vidi sve komentare