To je to što me zanima!

Tanjur zdrave hrane zamijenio piramidu pravilne prehrane

MyPlate je simbol zdrave prehrane u borbi s rastućom pretilosti, osmislila ga je vlada SAD-a i prikazuje preporučene količine potrebnih dnevnih namirnica
Vidi originalni članak

Supruga američkog predsjednika Michelle Obama predstavila je novi vladin simbol za zdravu prehranu, tanjur MyPlate (Moj tanjur) podijeljen u osnovne skupine hrane. On će zamijeniti poznatu piramidu prehrambenih vrijednosti. Zdravstveni djelatnici osmislili su izgled tanjura koji predstavlja jedan prosječni obrok, a u jednoj je polovini podijeljen na žitarice i proteine, dok je na drugoj polovici tanjura manja porcija voća i veća porcija povrća, a pored tanjura je prezentirana i potrebna količina mliječnih proizvoda. 

Kreatori simbola zdrave prehrane nadaju se kako će on potaknuti potrošače na zdraviji izbor namirnica u borbi s trendom rastuće pretilosti.

Kritika piramide

Piramida prehrambenih vrijednost prvi je puta uvedena 1992, a dopunjena 2005. godine. Kritičari nekadašnjeg simbola zamjerali su joj nepreglednost, kao i to što ne predstavlja preporučene porcije i upute za razlikovanje zdrave i nezdrave hrane.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Faustina009 03.06.2011.

    To je točno tako - sve se može jesti ako se želis mršaviti, samo se ugljikohidrati trebaju svesti na minimum tj. konzumirati samo malo cijelovitih integralnih proizovda i to stvarno tako da bude 1/4 od cijelokupnog dnevnog unosa hrane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare