To je to što me zanima!

Tate i sinovi: Zaigrani prijatelji i veliki uzori u kasnijem životu

Igranje sa sinovima očeve vraća u djetinjstvo i oživljava istu onu radost igre koju su osjećali kad su bili MALI, a uz to im prenose i niz poruka koje oblikuju dijete
Vidi originalni članak

Baš kao što je odnos majki i kćeri obilježen mnogim posebnostima, jednako se posebnim trenucima gradi i veza među muškim članovima obitelji. Zanimljivo je kako djeca često u glavi podijele što će raditi s kojim roditeljem i o čemu će s kojim razgovarati, čak i ako roditelji posve ravnopravno dijele obveze u kući i prema djeci. 

Posebnost tog odnosa, kažu psiholozi, proizlazi iz toga što je odgoj djeteta jedno od središnjih iskustava u životu, a dobivanje sina još je mnogim muškarcima potvrda muškosti. U povijesti su očevi često bili odsutni iz života djece, i iako se to pomalo mijenja i očevi postupno preuzimaju veću ulogu u odgoju, još su često previše odsutni iz kuće. Jedno je istraživanje prije dvije godine pokazalo da mnogi današnji očevi provedu sa sinovima prosječno 56 minuta na dan. I nije razlog za to samo to što su zauzeti poslom i fizički odsutni nego što dolaze kući umorni i nemaju se snage potom baviti njima. Priznaju da im je najčešći način komuniciranja SMS-om i kratkim telefonskim razgovorima. 

Nije stoga ni čudno što više od 80 posto očeva smatra da ne provode dovoljno vremena sa sinovima, a svi anketirani izjavili su da bi željeli izgraditi bolji odnos s njima. Većina ih kaže da ne zna kako to početi, ali umjesto dugačkih uvoda, najbolje je početi s igrom ili možda čitanjem priče prije spavanja. Ti su nježni trenuci vrlo dragocjeni i djeci i roditeljima jer smiruju dijete i ostaju u trajnom sjećanju. Aktivnosti u kojima, prema anketi, najviše uživaju očevi i djeca ovise, dakako, o djetetovoj dobi pa uključuju igranje igračkama, zatim, naravno, bavljenje sportom i odlaske u kino. 

Kad je riječ o tinejdžerima, jedan je od najboljih načina zbližavanja i povezivanja sinova i očeva uz glazbu. Vrlo su često očevi bili obožavatelji neke vrste glazbe pa je sada žele podijeliti sa sinovima, a oni su upravo u dobi kada mnogo vremena provode slušajući je i uz nju otkrivaju svijet oko sebe. Sa svakom zajedničkom aktivnošću dijete stvara doživljaje s ocem, a on se time vraća u djetinjstvo i, kaže psihologinja Erica Reischer, profesorica na sveučilištu Berkeley, te tako oživljava onu istu radost igranja koju je osjećao kad je i sam bio u njegovim godinama. Tako da kada vidite zaigrane oca i sina, znajte da su u trenutku dok jure biciklima kroz polje, trče za loptom ili slažu kockice jednako zaokupljeni igrom, kao dva zaigrana prijatelja. Katkad će tata ponuditi sinu neke svoje stare igračke i govoriti o igrama koje su njih zaokupljale. Posebno su važni trenuci na otvorenom jer potiču zdravu fizičku aktivnost i razbuktavaju maštovitost igre. 

Osim što dijele radosti igre, očevi će željeti prenijeti sinovima vlastita iskustva i znanja, počevši od onih kako napraviti najbolju grudu snijega, preko ispravnog držanja luka i strijele do savjeta o tome kako pristupiti simpatiji. No osim svjesnih postupaka, tu je i cijeli niz poruka koje će dijete upiti od oca i koje će ga oblikovati kao osobu. Provođenjem vremena s djetetom stvorit ćete čovjeka koji će isto tako postupati i sa svojom djecom, napominju psiholozi. Čak i ono vrijeme koje provode zajedno, a nisu povezani izravnom igrom dijete upija očevo ponašanje, upozorava Reischer, i ono postaje obrazac prema kojem će se i ono sutra odnositi prema ženama i djeci u svom životu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Eva B. 02.03.2015.

    Zaigrani tata mmmmmm

  • spacegoddess 02.03.2015.

    da bar jesu.. ja vidim upravo suprotno

  • Brain Damage 02.03.2015.

    najgore je kad ljudi zaborave da postoji igra i zabava. Kao da nikada nisu bili djeca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare