To je to što me zanima!

Teško se uočava u ranoj fazi, a za tu bolest još nema lijeka...

Danas se obilježava Dan multiplog mijeloma, raka krvi, koji zbog simptoma koji nisu specifični često ostaje neprepoznat u ranoj fazi. U Hrvatskoj je trenutačno 750 slučajeva
Vidi originalni članak

Od te progresivne bolesti, poznate i kao plazmocitom u Hrvatskoj u prosjeku oboli 250 osoba godišnje, no zbog nespecifičnih simptoma poput bolova u leđima, kroničnog umora te slabokrvnosti, bolest često nije prepoznata u ranoj fazi, poručuju iz Udruge MijelomCRO.

Multipli mijelom neizlječiva je bolest, no zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima danas se liječi sve uspješnije pa su nove generacije lijekova udvostručile stopu petogodišnjeg preživljenja i osjetno unaprijedile kvalitetu života oboljelih, što je posebno važno jer je među oboljelima sve više mlađih, radno sposobnih osoba.

SLIČAN SLUČAJ I KOD NAS Blizanke: Prva sestra je imala simptome, a druga je dobila rak

- U svijetu se u liječenju multiplog mijeloma primjenjuju učinkovite inovativne terapije, no nažalost neke od njih još nisu dostupne hrvatskim pacijentima. Iako su se u posljednjih godinu dana dogodile određene pozitivne promjene te je HZZO na listu lijekova uvrstio neke nove lijekove, još značajno zaostajemo za drugim zemljama EU, i to je potrebno mijenjati - kaže Sandra Bašić-Kinda, iz KBC Zagreb, voditeljica Radne skupine za Multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti – KroHem.

Nekim pacijentima koji se već dulje vrijeme liječe neki lijekovi nisu dostupni zbog ograničavanja upotrebe lijekova prema linijama liječenja.

Veliki problem je i prekasna dijagnoza bolesti, jer se na bolest posumnja tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega.

NOVE CIJENE LIJEKOVA ‘Generički lijekovi su slični, ali nikako nisu isti kao originali’

U Hrvatskoj je u ovom trenutku oko 750 osoba oboljelih od multiplog mijeloma i značajan broj liječnika obiteljske medicine nikada se nije susreo s tom dijagnozom. Nužno je ukazivati na specifičnosti ove bolesti kako bismo pridonijeli njezinom prepoznavanju i ranijem dijagnosticiranju, obzirom da rana dijagnoza bitno utječe na produljuje života i podizanje kvalitete života, ali i značajno umanjuje troškove zdravstvenog sustava jer se na vrijeme mogu primijeniti optimalne terapije - dodaje Mira Armour, direktorica Udruge.

Liječenje multiplog mijeloma je kompleksno i zahtijeva multidisciplinarne timove sastavljene od hematologa, ortopeda, fizioterapeuta, psihologa, transfuziologa i drugih specijalista. Bolest predstavlja i teret za cijelu obitelj, neovisno o tome je li riječ o radno aktivnoj, mlađoj osobi s obitelji ili pak starijem članu koji zahtijeva cjelodnevnu brigu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare