To je to što me zanima!

Tijekom ljetnih mjeseci jede se najzdravija hrana

Pametnim odabirom namirnica uživat ćete u svježim, ali i zdravim okusima bez odricanja od omiljenih slatkih i slanih slasnih delicija
Vidi originalni članak

Svako jelo može se pripremiti na dva načina. Tako će niskokalorični sladoled u trenu postati energetska bomba prelijete li ga tučenim vrhnjem i čokoladnim preljevom, a zdrava ljetna salata od sezonskog povrća izgubit će većinu vitamina i minerala bude li stajala. Umiješate li neki od kupovnih dresinga na bazi majoneze ili ulja, u samo jednom obroku možete premašiti polovinu dnevnog preporučenog iznosa kalorija te opteretiti srce i krvne žile nezdravim masnoćama. Jela koja se na prvi pogled čine nezdrava možete prilagoditi potrebama organizma tako da smanjite količine masti, šećera i brašna. No nemojte ih potpuno izbaciti kako vam ne bi nedostajali toliko da podlegnete snažnoj želji za nezdravom hranom i pretjerate s masnim burecima ili palačinkama. Želju za slatkišima možete utažiti osvježavajućim smoothijima, blažom verzijom shakea. Umjesto punomasnog vrhnja ili sladoleda, usitnjenom voću i ledu dodajte malomasni jogurt ili mlijeko. Maštovito poslužena vitaminska bomba svidjet će se svakom gostu.

>>> Ljuta hrana potiče rad želuca i crijeva te pozitivno utječe na zdravlje krvnih žila, srca i očiju, pomaže protiv artritisa i arterioskleroze. Premda imamo osjećaj da ljuto zagrijava, alkaloid kapsicin zapravo stimulira dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature. Na taj se način temperatura tijela snižava. Upravo se iz tog razloga tijekom velikih ljetnih sparina preporučuje začiniti jela ljutim začinima.

>>> Povrće narezano na štapiće ukusne su i praktične ljetne grickalice koje obiluju antioksidansima. Štapiće celera, paprike, mrkve pa čak korabice možete lijepo aranžirati i poslužiti uz dinju ili jabuku. Tako ćete nadoknaditi količine vitamina C za kojim najveću potrebu imaju sportaši i pušači. Također, preporučuju se i onima koji se često nalaze u stresnim situacijama jer gradi imunitet.

>>>Kremaste kolače i torte punjene nezdravim bijelim šećerom izbacite što češće možete; osobito tijekom ljetnih vrućina kad je obilje osvježavajućeg, svježeg i sušenog voća nadohvat ruke. Umjesto gotovih jela u kojima ima previše soli, radije kuhajte sami bez previše prženja  

>>>Lubenica, koja se sastoji od 90 posto vode, opskrbljuje organizam zalihama likopena, antioksidansa kojeg ima i u rajčicama, grejpu i guavi, a brani organizam od različitih oblika raka te pomaže u jačanju imuniteta. Osvježavajući desert je ukusan i jednostavan način da opskrbite tijelo dovoljnim količinama vode, koju tijelo za vrućina brzo gubi, a budući da pročišćava krv, čisti i cijeli organizam od otrova.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zerp 29.07.2008.

    Ja u ljetnim mjesecima preferiram čevap u somunu sa kapulicom i nakon toga velika Zuja ili crni Tomislav!

Komentiraj...
Vidi sve komentare