To je to što me zanima!

Tijelu žene treba da se oporavi od poroda punih godinu dana

Staro vjerovanje da je ženinom tijelu dovoljno samo šest tjedana od poroda da se vrati u normalno stanje ravno je fantaziji, otkrilo je novo istraživanje
Vidi originalni članak

Trudnoća je, fizički gledano, velika promjena za tijelo majke. Njezini organi se pomiču, stvara se oko litra i pol krvi više, a i doživljava velike hormonalne promjene. Ženama se stoljećima govorilo da se tijelo žene vraća u normalno stanje već šest tjedana nakon poroda, odnosno onoliko koliko traju babine. 

No novo britansko istraživanje otkrilo je da je šest tjedana oporavka ravno fantaziji i da je tijelu žene potrebno godinu dana da se oporavi od poroda. 

Pri tom nije u pitanju samo fizički, već i mentalni oporavak. Puno majki je pod velikim pritiskom da se što prije vrate u formu, rade isto što i prije trudnoće ili da što prije počnu raditi. Voditeljica istraživanja dr. Julie Wray sa Sveučilišta Salford smatra da bi žene trebale ostati u rodilištima duže kako bi se malo odmorile, piše Parent Herald. 

U Velikoj Britaniji naime neke bolnice otpuštaju majke već šest sati nakon poroda. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Judita👥 31.01.2017.

    baš tako,)

  • First Lady 30.01.2017.

    Ispit iz biologije srednja škola i pitanje koliko traje babinje, a frend odgovorio 8mjeseci, naravno svi su mu se smijali a sada kada ovo čitam ispada kako je on bio najblizi "točnom" odgovoru, ali stvarno točnom, ono kako bi trebalo biti :) mislim da je i završio medicinu :D

  • PATRICIA 30.01.2017.

    Koliko znam,staro vjerovanje nasih baka kaze da treba 6 tjedana da se maternica vrati u prvobitno stanje.Nista tesko raditi,nista tesko dizati,osim bebe.I obavezno nositi steznik.Tih savjeta se nisam mogla drzati...poslije rodilista,muz na posao,ja obavljala kucanske poslove i mjesec dana nakon poroda radila 50 trbusnjaka....i da,steznik sam obavezno nosila punih 6 mjeseci.Nakon poroda,steznik je zakon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare