To je to što me zanima!

Tikvica: Zdravo i niskokalorično povrće

Tikvice možete pohati, peći, puniti različitim nadjevima ili pripremiti kao salatu s ostalim povrćem. Odlično su predjelo i glavno jelo
Vidi originalni članak

Podrijetlom iz Meksika, tikvice su dugo u Europi bile samo dio mediteranske kuhinje. Zbog široke primjene u kulinarstvu, odličnog okusa, niskokaloričnosti i povoljnog utjecaja na zdravlje s vremenom su postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. Tikvice obiluju magnezijem, koji ima važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijem pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju razinu kolesterola u krvi. Unatoč visokim hranjivim vrijednostima, tikvice spadaju u skupinu namirnica koje sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koji mogu izazvati zdrastvene probleme kod ljudi koji imaju problema s funkcioniranjem bubrega i mokraćnog mjehura. Zato se njima preporučuje izbjegavanje tikvica u prehrani. Tikvice možete pohati, peći, puniti različitim nadjevima ili pripremiti kao ukusnu salatu s ostalim povrćem. Odlično su predjelo kao i glavno jelo, a najbolje se kombiniraju s povrćem intenzivnog okusa, kao što su rajčice, patlidžani, luk, paprika ili gljive. Također, možete ih zamrznuti, ukiseliti i spremiti za zimu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare