To je to što me zanima!

Tinejdžeri neupitno trebaju pažnju i ljubav roditelja

Iako se osamostaljuju, protive roditeljskim pravilima i preispituju granice tinejdžeri i dalje neupitno trebaju potporu, pažnju i ljubav roditelja
Vidi originalni članak

Ulaskom u pubertet, mozak tinejdžera počinje se mijenjati, kao i način njihova razmišljanja. Tada po prvi puta počinju razmišljati apstraktnno, propitivati uvjerenja svojih roditelja, poznate granice i pravila. Zbog toga su okrenuti više svojim prijateljima nego roditeljima jer smatraju da ih društvo bolje razumije. Odvajanje je nerijetko vrlo bolno i frustrirajuće za roditelje, no važno je da i dalje pokazivati zanimanje za njih kao i poticati razgovor s tinejdžerom, neovisno o kojoj temi. Tako će znati da doma imaju roditelje koji ih vole i na koje mogu računati.

Tinejdžeri se susreću s brojnim životnim izazovima i najviše od svega trebaju otvoren um i roditeljsku podršku. Osjete li da vam ne mogu reći što ih muči, razočarat će se i povući. Nastojte ih saslušati bez osuđivanja i reagiranja.

Jedna od najvažnijih stvari koje roditelji ne trebaju činiti jest glumiti nepogrešivost. Priznajte ako pogriješite i ispričajte se jer ste vi pravi primjer iz kojega uče. Tako shvaćaju i da je ljudski pogriješiti i ne biti u pravu te da je lijepo ispričati se.

Ne zaboravite se šaliti i zaboraviti na brige. Tinejdžeri tako uče da nije dobro ni brinuti se neprestano. Posjećujte što više možete njihove školske izvedbe ili utakmice. Jer - oni će se sjećati jeste li bili tamo.

Tinejdžeri će, otkrivanjem svog viđenja svijeta, silno željeti biti neovisni i samostalni pa će odbacivati većinu roditeljskih savjeta. No iako to ne pokazuju, njima je jako važna roditeljska briga, ljubav i podrška. Zato im često govorite da ih volite i da ste tu.

Nastojte se ne odnositi prema tinejdžerima pokroviteljski, već više prijateljski. Razgovarajte bez kritiziranja, osim u situacijama u kojima je to nužno. Ponudite im razumna rješenja i nastojte riješiti problem kao prijatelji.

Ako nešto zabrljaju, pokušajte kritizirati ponašanje, a ne dijete. Objasnite im posljedice takvog ponašanja, ali ne zaboravite ih i pohvaliti zbog situacija u kojima su ispravno postupili. Iako vam to neće pokazati, oni trebaju vašu potvrdu.

Kako bi procijenili svog tinejdžera zapitajte se: Kako se nosi sa svojim obavezama i odgovornostima, je li u stanju reći “ne” u neugodnim situacijama, kako se nosi sa svojim emocijama, što radi s prijateljima te koje su njegove jake i slabe strane?

Provodite što više vremena zajedno, idite skupa u šoping, slušajte zajedno glazbu, vozite se autom i slično. Pitajte ih što planiraju i što žele u životu, ohrabrujući ih na velike snove. Zbog toga će poželjeti češće provoditi vrijeme s vama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare