Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tinejdžeri neupitno trebaju pažnju i ljubav roditelja

Tinejdžeri neupitno trebaju pažnju i ljubav roditelja
1

Iako se osamostaljuju, protive roditeljskim pravilima i preispituju granice tinejdžeri i dalje neupitno trebaju potporu, pažnju i ljubav roditelja

VIDEO

Ulaskom u pubertet, mozak tinejdžera počinje se mijenjati, kao i način njihova razmišljanja. Tada po prvi puta počinju razmišljati apstraktnno, propitivati uvjerenja svojih roditelja, poznate granice i pravila. Zbog toga su okrenuti više svojim prijateljima nego roditeljima jer smatraju da ih društvo bolje razumije. Odvajanje je nerijetko vrlo bolno i frustrirajuće za roditelje, no važno je da i dalje pokazivati zanimanje za njih kao i poticati razgovor s tinejdžerom, neovisno o kojoj temi. Tako će znati da doma imaju roditelje koji ih vole i na koje mogu računati.

Tinejdžeri se susreću s brojnim životnim izazovima i najviše od svega trebaju otvoren um i roditeljsku podršku. Osjete li da vam ne mogu reći što ih muči, razočarat će se i povući. Nastojte ih saslušati bez osuđivanja i reagiranja.

Jedna od najvažnijih stvari koje roditelji ne trebaju činiti jest glumiti nepogrešivost. Priznajte ako pogriješite i ispričajte se jer ste vi pravi primjer iz kojega uče. Tako shvaćaju i da je ljudski pogriješiti i ne biti u pravu te da je lijepo ispričati se.

Ne zaboravite se šaliti i zaboraviti na brige. Tinejdžeri tako uče da nije dobro ni brinuti se neprestano. Posjećujte što više možete njihove školske izvedbe ili utakmice. Jer - oni će se sjećati jeste li bili tamo.

Tinejdžeri će, otkrivanjem svog viđenja svijeta, silno željeti biti neovisni i samostalni pa će odbacivati većinu roditeljskih savjeta. No iako to ne pokazuju, njima je jako važna roditeljska briga, ljubav i podrška. Zato im često govorite da ih volite i da ste tu.

Nastojte se ne odnositi prema tinejdžerima pokroviteljski, već više prijateljski. Razgovarajte bez kritiziranja, osim u situacijama u kojima je to nužno. Ponudite im razumna rješenja i nastojte riješiti problem kao prijatelji.

Ako nešto zabrljaju, pokušajte kritizirati ponašanje, a ne dijete. Objasnite im posljedice takvog ponašanja, ali ne zaboravite ih i pohvaliti zbog situacija u kojima su ispravno postupili. Iako vam to neće pokazati, oni trebaju vašu potvrdu.

Kako bi procijenili svog tinejdžera zapitajte se: Kako se nosi sa svojim obavezama i odgovornostima, je li u stanju reći “ne” u neugodnim situacijama, kako se nosi sa svojim emocijama, što radi s prijateljima te koje su njegove jake i slabe strane?

Provodite što više vremena zajedno, idite skupa u šoping, slušajte zajedno glazbu, vozite se autom i slično. Pitajte ih što planiraju i što žele u životu, ohrabrujući ih na velike snove. Zbog toga će poželjeti češće provoditi vrijeme s vama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...