To je to što me zanima!

Tinejdžerima treba najmanje devet sati sna da budu zdravi

Tinejdžeri sve manje spavaju u posljednjih 10 do 20 godina. Izvješća ukazuju da mladi u noćima u petak i subotu ostaju budni i od četiri do šest sati duže
Vidi originalni članak

Tinejdžeri su u školama diljem Škotske dobit će lekcije o tome kako spavati, a sve je to u cilju podizanja svijesti o važnosti sna za emocionalnu i fizičku dobrobit mladih. Program nazvan 'Sleep Scotland' tvrdi kako je tinejdžerima potrebno devet sati sna, a kao najveći problem koji ih u tome priječi je gledanje televizije i korištenje računala. Dovoljno sna poboljšava akademski uspjeh i fizičko zdravlje, dok nedostatak sna može biti povezan s pretilosti i većim rizikom od depresije.

- Sumnjam da bi koji roditelj poslao svoje dijete u školu bez hrane ili odjeća. Ako znaju da je to važno, moraju shvatiti da djeca ne mogu funkcionirati dobro i bez sna - rekla je pokretačica projekta Jane Ansell.

Istraživanje diljem svijeta pokazala da tinejdžeri sve manje spavaju u posljednjih 10 do 20 godina. Mladi vjeruju da mogu nadoknaditi nedostatak sna tijekom tjedna dugim spavanje vikendom. Međutim, kasnijim odlaskom u krevet tijekom vikenda, oni samo mijenjaju svoj tjelesni sat, koji daje isti efekt kao nedostatak sna tijekom tjedna. Neka izvješća ukazuju da mladi u noćima u petak i subotu ostaju budni i od četiri do šest sati duže.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MAYA_9 24.03.2011.

    naravno da treba... i ne samo Njima... pa zasto onda dijeci uskracuju djetinstvo maksimalno... gledam sestru kako jedini svijet koji za nju postoji je onaj u skoli sva je opterecena u strahu i stresu i zurbi... ljuti me ta skola,,, djeca u 14-oj godini zivota odlucuju cime ce se bavit cijeli zivot, od cega ce zivjet... dal ce uopce voljet tu profesiju za nekih 10-ak godina... san je samo jos jedna nepravda...

Komentiraj...
Vidi sve komentare