To je to što me zanima!

Tko pažljivo čita i proučava namirnice, rijetko baca hranu

Pri kupnji organske hrane savjetuje se mudro biranje i informiranje jer se ona brže kvari nego ostalo voće i povrće. Čest problem zna biti i bacanje staroga kruha
Vidi originalni članak

Štednja na namirnicama ne završava pomnim biranjem u trgovini. Prvi korak k pravoj uštedi i duljem “životu” namirnica je proučavanje koliko proizvod traje svjež, spremljen u hladnjaku ili zamrznut. Najneisplativije je čekati da se namirnice pokvare, pa kućanice ne sjeckaju povrće ili voće unaprijed. 

- Čim počnete sjeckati voće ili povrće, razbijate njegove stanice i mikroorganizmi se počinju razvijati te zbog toga brže propadaju - objašnjava američki profesor prehrambenih znanosti Barry Swanson. Pri kupnji organske hrane savjetuje se mudro biranje i informiranje jer se ona brže kvari nego ostalo voće i povrće. Čest problem je i bacanje staroga kruha. On će znatno dulje trajati ako se spremi u hladnjak ili ako se njegov dio zamrzne. 

Pri očuvanju hrane svježom pomažu i posebne posude u kojima su namirnice hermetički zatvorene. Važan je i raspored hrane u hladnjaku, pa je namirnice koje se lako kvare najbolje staviti na najvidljivije mjesto kako se na njih ne bi zaboravilo. A čim se počnu kvariti, iskoristite ih - primjerice, malo prezrele jagode ili banane savršene su za domaći smoothie ili sladoled. 

Nasjeckane salate brže se kvare

Gotove salate ili već nasjeckano povrće najbolje je izbjegavati pri kupnji. Tako pripremljena hrana uštedjet će vrijeme tijekom kuhanja, ali će se i znatno brže pokvariti ako se trenutačno ne iskoristi. Savjetuje se i često pospremanje hladnjaka zato što samo jedna zaboravljena trula jabuka brzinski može pokvariti ostalu hranu. 

Zamrznuti sir, ali ne i kiselo vrhnje

Pri zamrzavanju maslac je dobro zamotati u aluminijsku foliju. Polutvrdi sirevi dobro se ponašaju pri smrzavanju. Sir se pri zamrzavanju može isušiti, pa ga također valja dobro umotati u aluminijsku foliju. Za zamrzavanje nisu pogodni jogurt, kiselo mlijeko i kiselo vrhnje. Preporučuje se smrzavanje samo pasteriziranog mlijeka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare