To je to što me zanima!

Tko vjeruje svom instinktu u 90 posto slučajeva bit će u pravu

Ljudski mozak je programiran da brzinski ocjenjuje izglede i odlučuje na najbolji način, a što duže čovjek razmišlja o problemu ili situaciji češće će krivo odlučiti
Vidi originalni članak

Oslanjanje isključivo na instinkt pomaže ispravno odlučiti, tvrde izraelski znanstvenici sa Sveučilišta Tel Aviv. Oni su u nizu eksperimenata s dobrovoljcima otkrili kako su trenutne i instinktivne odluke mnogo bolje od onih nastalih nakon duljeg razmišljanja o problemu ili situaciji, piše Daily Mail.

- Ljudi imaju nevjerojatnu sposobnost integriranja prednosti i nedostataka neke situacije na intuitivnoj razini, jer je naš mozak specijaliziran za najbolju procjenu u svakom trenutku - rekao je voditelj studije, profesor Marius Usher.

Sudionici studije rješavali su matematičke zadatke na računalu uz ponuđene odgovore. Kod rješavanja prve grupe zadataka imali su dovoljno vremena za sporije računanje te je ukupna točnost iznosila 65 posto. Druga je grupa zadataka bila mnogo kompliciranija, vremena za rješavanje je bilo manje, ali je ukupna točnost iznosila oko 90 posto.

Profesor Usher objašnjava kako su ispitanici točnije rješavali zadatke u situaciji gdje su se oslanjali isključivo na instinkt. Razlog tomu je što je mozak nagonski ocijenio koje rješenje bi moglo biti najtočnije.

- Naš mozak nagonski kvalitetno odlučuje, a umjesto dugog razmišljanja često bismo njemu trebali prepustiti da nas usmjeri na ispravnu odluku - smatra Usher.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • korisničko ime zauzeto 14.11.2012.

    ja instiktivno posežem za pivom.

  • riki1980 14.11.2012.

    Kažu da žene imaju bolji instikt (majčinstvo), a muški rod je intuitivniji (način kako ženi probuditi instikt)

  • DejaVu 13.11.2012.

    Ma mene moj INSEKT nikada ne prevari ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare