To je to što me zanima!

Toliko dobre da će cijelo susjedstvo lizati prste

Zagorke su znale da se tijesto treba dugo, dugo “tući” dok se ne počne odvajati od drvene kuhače, što je mukotrpan posao, ali se isplati
Vidi originalni članak

Tijekom fašnika u Zagorju susjede bi razmjenjivale krafne jer je svaka smatrala da su baš njezine najbolje, pa su pokladnice bile i ostale demonstracija umijeća na radost “zamaškaranih” mališana. Zagorke su znale da se tijesto treba dugo, dugo “tući” dok se ne počne odvajati od drvene kuhače, što je mukotrpan posao, ali to je prava tajna slasnih krafni. Trik je i dvaput ostaviti tijesto da se diže. Prekrijte ga krpom i ostavite da se “odmara”. Kad naraste, ponovno ga premjestite i pustite još jedanput da se digne. Tijesto cijelo vrijeme mora biti na toplom, a čak mu i propuh može naštetiti.
Prestiž kućanica u vezi sa pripremanjem tijesta nije zaobišao ni druge regije, pa su se Istranke natjecale u kroštulama s bademima i smokvenjacima, Slavonke su bile majstorice od buhtli, štrudli i pogačica s čvarcima, a Dalmatinke su bile najvještije s fritulama i kroštulama s rakijom. Recepti otkrivaju male tajne svakog podneblja za slasne krafne.

>>> Sočne zagorske krafne
SASTOJCI:  50 dag brašna,  2 žlice šećera, vanilin šećer, 3 dag kvasca, 3 žumanjka, 2 žlice maslaca, 2 dl mlijeka, dvije žlice ruma, 10 dag šećera u prahu, sol, ulje
Kvasac rastopite u mlijeku, dodajte žlicu šećera i brašna te ostavite na toplom. Brašno izmiješajte s maslacem, žumanjcima, dignutim kvascem, vanilin šećerom, rumom. Dodajte mlijeko i dobro istucite tijesto. Prebacite ga na dasku s brašnom, prekrijte i ostavite na toplom da se digne. Razvaljajte ga na debljinu od 2 cm i izrežite krugove. Pokrijte ubrusom i pustite da se ponovno dignu. Pržite dok ne porumene.

>>> Slasne dalmatinske kroštule
SASTOJCI:  500 g brašna, 0,5 dl ulja, 100 g šećera kristal, sol, kora limuna, 0,3 dl rakije, ulje, šećer u prahu
Ulje, šećer, sol, rakiju i naribanu koricu od limuna izmiješajte i dodajte u brašno. Umijesite tijesto, podijelite ga na tri ili četiri dijela. Svaki dio tijesta posebno razvaljajte u tanku plohu, pa ih izrežite u trake i prutiće, koji se savinu, pa se krajevi preklope jedan preko drugog. Tako oblikovane kroštule pržite na vrućem ulju. Stavite na papirnate ubruse da upiju višak ulja i pospite šećerom u prahu.

>>> Primorske fritule s grožđicama
SASTOJCI:  500 g brašna, 20 g kvasca, 2 žutanjka, 80 g grožđica, 50 g šećera, šećer u prahu, 20 g maslaca, 1,5 dl jogurta, dl mlijeka, 0,25 dl rakije
Izmiješajte brašno, sol, žutanjke, šećer, grožđice, rastopljen maslac, rakiju i naribanu koricu limuna. U drugoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u dl mlijeka te ostavite na toplom. Dodajte u brašno s jogurtom i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto 30 minuta. Ulje zagrijte, žlicom uzimajte dio tijesta i stavljajte ga pržiti. Fritule okrećite da porumene sa svih strana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare