To je to što me zanima!

Torta za doručak pomaže vam 'otopiti' kilograme, istina je!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Poludite svaki put kad dijete umjesto brokule zahtijeva lizalicu, a onda još saznate da mu svekrva za rođendan servira tortu? Ne brinite se, sve je to zapravo zdravo ...
Vidi originalni članak

Kada zamijetimo 'pojase za spašavanje' tamo gdje su se nekad nazirale 'pločice' i odlučimo ih povratiti, najčešće se odriješito rješavamo 'smeća' u prehrani. Čokolada, kolači i šećeri postaju nam smrtni neprijatelji. Međutim, oni su zapravo za neke organe vrlo korisni, ali naravno, ako ih konzumiramo s mjerom ...

POGLEDAJTE VIDEO: Bomboni produžuju život, a papričice ublažavaju bolove

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Različita istraživanja donijela su različite zaključke, no jedno je doista sigurno - ljudi koji redovito jedu slatkiše (u umjerenim količinama) žive do godinu dana duže od onih koji ih gotovo nikad ne konzumiraju. Ako tome pridodamo saznanje da kokice umanjuju rizik od nastajanja raka, poželjet ćemo se zauvijek oprostiti od zdravih zelenih 'poslastica'. Naime, kokice su pune antioksidansa polifenola, točnije, jedno pakiranje kokica sadrži istu količinu antioksidansa kao cjelodnevna konzumacija voća. Naravno, treba biti svjestan nezdravih sastojaka u porciji kokica, kao što su ulje i previše soli.

Svi oni koji su na dijeti, znaju već da žvakanje gume smanjuje apetit i po nekoliko sati, no uz to ono potiče i moždanu aktivnost, ali i poboljšava kratkoročno pamćenje.

Iako ih po nutritivnoj vrijednosti ne izjednačavamo baš s lizalicama, vruće papričice nitko baš nije previše hvalio. Osim drevnih Maja, koje su njihov učinak koristile za želučane tegobe. Danas to rijetki znaju, no čili je jedan od glavnih sastojaka u kremama i mastima za ublažavanje mišićnih bolova. Njegov 'gorući' efekt pomaže kod sportskih ozljeda.

POGLEDAJTE VIDEO: Prirodan zaslađivač zapravo pomaže zubima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vjerojatno ni ne znate da imate ikakve dodire s ovim sastojkom, no ako žvačete žvakaće gume s okusom peperminta i sličnog, sigurno žvačete i prirodni zaslađivač xylitol. I ne, nije mu zamjena običan šećer. Xylitol dokazano štiti caklinu, a djeca koja ga žvaču često imaju čak 25 posto veće šanse da neće dobiti infekciju uha.

Koliko ste puta čuli (i rekli): "Nema sladoleda prije nego što pojedeš nešto konkretno!" Pa, zapravo ste u krivu. Znanstvenici nutricionisti izračunali su da je u sladoledu dovoljno hranjivih sastojaka, i u dovoljnim količinama, da zamijeni jedan pravi dnevni obrok. Da, može čak i za večeru, samo, bez pretjerivanja!

Ono što je iznenađujuće, ali samo na prvi mah, je činjenica da osobe s viškom kilograma, koje za doručak pojedu komad torte smršave brže od onih koji to ne učine. Razlog je zapravo vrlo logičan. Tijelo je ujutro najaktivnije, stoga je želju za slatkim, najbolje riješiti već na samom početku dana, kako bi to prekrižili s dnevnog reda, a vaše tijelo to što snažnije iskoristilo.

Sada se možete osjećati malo bolje zbog one vrećice bombona koje ste riješili s prijateljicom, ali podsjećamo, sve je prihvatljivo i zdravo, dok god se konzumira s mjerom!

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Almighty 04.11.2015.

    Najopasnija hrana je torta. Svadbena.

  • svanuće 05.10.2015.

    Radije ću vjerovati da je to točno ,ali probati ne ću.

  • Cukrena 05.10.2015.

    Torta za doručak?...nema šanse..ne volim slatko ujutro..

Komentiraj...
Vidi sve komentare