To je to što me zanima!

Trčanje je ipak dobro za zdravlje koljena i zglobova

Redovito džogiranje čuva koljena i zglobove, a moćni ocat od češnjaka i kadulje sprečava rizik od bakterija na stopalima koje potiču znojenje
Vidi originalni članak

Trčati ili ne bilo je pitanje koje je godinama mučilo znanstvenike, no najnovija studija pokazuje da redovito džogiranje ne šteti zglobovima, nego ih osnažuje i smanjuje rizik od lomova. Prethodna istraživanja plašila su sportaše da trčanje u mladosti stvara podlogu za osteoartritis u starosti.
No američka studija potvrdila je da ljudi koji trče u odrasloj dobi imaju 25 posto manji rizik od osteoartritisa i bolova u koljenima. No pomaže samo redovito trčanje jer se pauziranjem od nekoliko mjeseci povećava rizik od ozljeda. Voditelj stafordske studije J. Fries napomenuo je da su koljena trkača koji su na godinu prelazili 300 ili 3000 kilometara potpuno ista.
Negativne strane trčanja su trošenje okolnog tkiva zglobova i sitni lomovi koji mogu zarasti neprimijećeni te veći rizik od atletskog stopala - osobito kod sportaša koji se više znoje. Osim vlažnih čarapa i cipela, gljivice potiče i nedovoljno sušenje nogu nakon tuširanja. Pomoći može mješavina 500 ml jabučnog octa, 10 češnjaka i 100 g sitno rezane kadulje. Ostavite da stoji mjesec dana i povremeno protresite. U kupku za noge stavite pet žličica mješavine i namačite noge 15 minuta.

KOLJENA MOGU BOLJETI ZBOG VIŠKA KILOGRAMA
Osteoartritis jedan je od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Bolest zglobova nastaje zbog uništavanja hrskavice trljanjem kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol i nemogućnost kretanja. Višak kilograma može dovesti do osteoartritisa u koljenima, a rizik povećavaju i sportske ozljede te genetsko nasljeđe.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • daca95 11.02.2010.

    ok onda josh dokazite kako sve sto smo ucili u osnovnoj mozemo da bacimo u vodu -.- ?? hrskavica se stalno trosi i ona obavija zglobove i pokretne delove ali se ne obnavlja ..i onda ocete da mi kazete kako to nije tacno kad je i to potvrdjeno ? ma jeste svi ste vi upravu kako da ne

Komentiraj...
Vidi sve komentare