To je to što me zanima!

Trebaju li se za depresiju piti lijekovi ili ne ovisi o tipu mozga

Skeniranje mozga, osobito područja otočnog režnja i aktivnosti u njemu pokazatelj je hoće li pacijent bolje reagirati na antidepresive ili kognitivno-bihevioralnu terapiju
Vidi originalni članak

Moždana aktivnost pacijenta indikator je jesu li lijekovi za depresiju kod njega djelotvorni ili će mu pak biti bespotrebno propisani, pokazala je studija američkog Sveučilišta Emory. U njoj su znanstvenici pregledavali snimke moždane aktivnosti PET skenerom kod pacijenata s depresijom. Otkrili su da određene regije mozga i aktivnost u njima može otkriti koji bi način liječenja depresije bio najdjelotvorniji.

- Pacijenti s niskom aktivnošću mozga u dijelu otočnog režnja ili insule lošije reagiraju na antidepresive nego oni s većom aktivnosti - rekla je voditeljica studije, dr. Helen Mayberg.

Dodaje kako bi se kod onih na koje ne djeluje terapija radije trebalo uvesti liječenje kognitivno-bihevioralnom psihoterapijom, piše Daily Mail.

- Tip mozga određuje što pacijentu povećava šanse da pobijedi bolest. U dosadašnjoj praksi pacijenti su se većinom liječili antidepresivima, a to je često potpuno nepotrebno - zaključila je dr. Mayberg. 

Idi na 24sata

Komentari 79

  • Vjerujem_1 29.06.2013.

    Ja sam antidepresive bacila u smeće nakon prvog posjeta Međugorju prije 5 i pol godina. Nakon toga više mi nikad nisu zatrebali.

  • marica-maca 24.06.2013.

    Ljudi su različiti,svako se drugačije bori protiv depresije,najbolji je lijek po meni ne vraćati se mislima na loše,misliti pozitivno,gledati vedrije u budućnost i nasmiješiti se kad ti je najteže,vjerujte najbolji lijek

  • LebronPetrovic 24.06.2013.

    Ja sam najvesliji kad popijem 2 litre radlera doma. Ak takav ucinak imaju antidepresivi ja proizvodjacima kapu skidam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare