To je to što me zanima!

Trend: Sve više žena diljem svijeta rađa u 40-ima i 50-ima

Stariji roditelji: Napredak u znanosti, hormonska terapija, zamrzavanje jajašaca i korištenje donorskih omogućili su ljudima da postanu roditelji sve kasnije i kasnije
Vidi originalni članak

Halle Berry je trudna u 46-oj, Uma Thurman je rodila u 41-oj kao i Salma Hayek, Severina s 39, a Jadranka Štefanec Papić u 57-oj je ostala trudna. Sve je veći broj javnosti nepoznatih žena koje rađaju i u kasnijim četrdesetima, piše Daily Mail.

- Unatoč upozorenjima o smanjenoj plodnosti koja kod žena započinje već u ranim tridesetima, dobra je vijest da ako žarko želite zatrudnjeti, za većinu postoji način - objašnjava dr. Jamie Grifo, programski direktor Sveučilišnog centra za plodnost u New Yorku.

Smatra da su slavne zvijezde svojim primjerom rađanja u kasnijoj životnoj dobi tu ideju učinili prihvatljivijom u društvu, na sličan način kao što je riječ i sa zahvatima u plastičnoj kirurgiji.

Biološka vjerojatnost da žena ostane trudna u 40-ima na prirodan način iznosi oko 10 posto, a nakon 45-e pada na manje od jedan posto. Ipak, znanstvena dostignuća u području medicinski potpomognute oplodnje i hormonskih terapija pomakle su tu granicu na 28 posto u 40-oj te na 18 posto u 42. godini.

Jedno od rješenja za kasnije začeće je zamrzavanje jajašca, uz koje je moguća oplodnja i u 50-ima, mada slavne zvijezde često koriste i jajašca donorki ako nisu zamrznula svoja. Donorska jajašca su u krugovima poznatih tabu, a jedna od rijetkih koja je priznala njihovo korištenje je zvijezda serijala "Očajne kućanice", Marcia Cross.

- Postoje dvostruki standardi za žene i muškarce koji postaju roditelji u starijoj dobi, pa se smatra normalnim da muškarac postane otac i u 50-ima, dok je kod žena to diskutabilno - ističe dr. Grifo.

Za i protiv majčinstva u kasnijoj dobi

Psiholozi, liječnici i drugi stručnjaci složni su da svakom slučaju starijih roditelja treba pristupiti individualno te da dobivanje djece u 40-ima i 50-ima svoje nedostatke, ali i prednosti.

Studije pokazuju da su stariji roditelji najčešće bolje obrazovani kao i stabilnijih financija te u startu mogu osigurati bolju budućnost djeteta. Također, sa psihološke strane danas je očit trend odgađanja roditeljstva zbog nespremnosti ili nezrelosti u mlađoj dobi, kao i usmjerenosti prvenstveno na ostvarenje karijere.

Negativna strana je dakako povećan rizik od medicinskih poteškoća, kao što su malformacije ploda te spontani pobačaji. S etičke strane, mnogi dvoje o ispravnosti odluke rađanja u kasnijoj dobi, zbog nemogućnosti othranjivanja djece radi prijevremene smrti, kao i smanjene mogućnosti za bavljenje djecom radi nedostatka životne energije povezane sa starenjem.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • filomena13 12.04.2013.

    Sve ima svoje prednosti i mane,prvo dijete sam rodila u 24.g.a drugo u 40.toj...Mogla sam biti u najboljim godinama imati odraslu kćer i posvetiti se nekim svojim stvarima u životu,ali jako sam želila ovo drugo dijete i ne bi mijenjala tu svoju odluku ni za šta na svijetu,istina je da imaš manje energije,ali imaš i više strpljenja,mudriji si,imaš više iskustva,s druge strane već si neke bitne stvari u životu posređivao. To je individualna odluka svake žene za sebe,njezinih želja,potreba i naravno da je u tim kasnim godinama za rađanje potpuno zdrava kako bi na svijet donijela zdravo dijete i bila u mogućnosti ga staviti na noge,ne samo roditi ga već i sudjelovati u njegovom životu 24 sata dnevno tih najbitnijih 20 tak godina.Svim roditeljima je to želja i mladim i onim starijim...

  • dkmjnn 12.04.2013.

    Ja sam sina rodila sa 35 godina i već tada mi je trudnoća vođena kao rizična jer sam "stara rodilja". Nekako mislim da za sve u životu postoji određeno vrijeme pa tako mislim i da je vrijeme za rađanje djece ipak prirodnije do negdje 35, maksimalno do 40 godina. Svi mi starimo, život čini svoje. Više je bolesti, manje snage, manje strpljenja, a malo dijete traži puno pažnje, brige i energije. Ja osobno nisam za tu soluciju (ne daj Bože da mi se to sada desi), ali "tko voli, nek izvoli". Sretno im bilo.

  • BudimoRealniNe 12.04.2013.

    Brown eyed girl, samo nek one one guraju, nemam ja ništa protiv, rekla sam samo da ja ne bih.A što se putovanja tiče,prvenstveno sam mislila zbog djece, da im mogu malo pokazati svijet, a to je puno lakše kad su djeca velika, kad više razumiju i kad ne moram gurati kolica i ostale potrepštine. Pustimo mi ove zvijezde i zvjezdice, koje si mogu sve priuštiti, počevši od toga da mladoliko izgledaju. Roditi u 40.-ima pa voditi dijete u 1. razred s 50 god. ?! Hvala, ali ne hvala...Želim se igrati s djecom, trčati, naganjati loptu, penjati po drveću i sl., jednostavno želim uživati u svojoj i njihovoj mladosti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare