Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Trend: Sve više žena diljem svijeta rađa u 40-ima i 50-ima

Trend: Sve više žena diljem svijeta rađa u 40-ima i 50-ima
4

Stariji roditelji: Napredak u znanosti, hormonska terapija, zamrzavanje jajašaca i korištenje donorskih omogućili su ljudima da postanu roditelji sve kasnije i kasnije

VIDEO

Halle Berry je trudna u 46-oj, Uma Thurman je rodila u 41-oj kao i Salma Hayek, Severina s 39, a Jadranka Štefanec Papić u 57-oj je ostala trudna. Sve je veći broj javnosti nepoznatih žena koje rađaju i u kasnijim četrdesetima, piše Daily Mail.

- Unatoč upozorenjima o smanjenoj plodnosti koja kod žena započinje već u ranim tridesetima, dobra je vijest da ako žarko želite zatrudnjeti, za većinu postoji način - objašnjava dr. Jamie Grifo, programski direktor Sveučilišnog centra za plodnost u New Yorku.

Smatra da su slavne zvijezde svojim primjerom rađanja u kasnijoj životnoj dobi tu ideju učinili prihvatljivijom u društvu, na sličan način kao što je riječ i sa zahvatima u plastičnoj kirurgiji.

Biološka vjerojatnost da žena ostane trudna u 40-ima na prirodan način iznosi oko 10 posto, a nakon 45-e pada na manje od jedan posto. Ipak, znanstvena dostignuća u području medicinski potpomognute oplodnje i hormonskih terapija pomakle su tu granicu na 28 posto u 40-oj te na 18 posto u 42. godini.

Jedno od rješenja za kasnije začeće je zamrzavanje jajašca, uz koje je moguća oplodnja i u 50-ima, mada slavne zvijezde često koriste i jajašca donorki ako nisu zamrznula svoja. Donorska jajašca su u krugovima poznatih tabu, a jedna od rijetkih koja je priznala njihovo korištenje je zvijezda serijala "Očajne kućanice", Marcia Cross.

- Postoje dvostruki standardi za žene i muškarce koji postaju roditelji u starijoj dobi, pa se smatra normalnim da muškarac postane otac i u 50-ima, dok je kod žena to diskutabilno - ističe dr. Grifo.

Za i protiv majčinstva u kasnijoj dobi

Psiholozi, liječnici i drugi stručnjaci složni su da svakom slučaju starijih roditelja treba pristupiti individualno te da dobivanje djece u 40-ima i 50-ima svoje nedostatke, ali i prednosti.

Studije pokazuju da su stariji roditelji najčešće bolje obrazovani kao i stabilnijih financija te u startu mogu osigurati bolju budućnost djeteta. Također, sa psihološke strane danas je očit trend odgađanja roditeljstva zbog nespremnosti ili nezrelosti u mlađoj dobi, kao i usmjerenosti prvenstveno na ostvarenje karijere.

Negativna strana je dakako povećan rizik od medicinskih poteškoća, kao što su malformacije ploda te spontani pobačaji. S etičke strane, mnogi dvoje o ispravnosti odluke rađanja u kasnijoj dobi, zbog nemogućnosti othranjivanja djece radi prijevremene smrti, kao i smanjene mogućnosti za bavljenje djecom radi nedostatka životne energije povezane sa starenjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Moj zaručnik umro je na dan našeg vjenčanja, a onda sam otkrila njegov tajni život'
NEOČEKIVANI PREOKRET

'Moj zaručnik umro je na dan našeg vjenčanja, a onda sam otkrila njegov tajni život'

Smrt je rastavila Kaitlin Palmieri i njezinog pokojnog zaručnika Erica ujutro na dan njihova vjenčanja u kolovozu 2020. No nakon toga iznenadila se kad je saznala njegove tajne
Kako su dobre: Pidžama hlače super su i na komotni blejzer
LJETNI CHIC

Kako su dobre: Pidžama hlače super su i na komotni blejzer

Moda voli da nam je ugodno, stoga je dio scene posvećen stilovima koji su došli iz ležernosti kućne odjeće. Hlače prugastog motiva uvukle su se u svakodnevicu