To je to što me zanima!

Tri sata šetanja na tjedan može vam očuvati zdravlje

Djeci je potrebno najmanje sat vremena aktivnosti tijekom dana, a odraslima u prosjeku 20 minuta, napokon su se dogovorili svjetski znanstvenici
Vidi originalni članak

Odraslima je potrebno dva i pol sata fizičke aktivnosti na tjedan kako bi očuvali zdravlje, objavilo je američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Najnovija “norma tjelovježbe” okončala je višegodišnja prepucavanja znanstvenika o tome koliko bi ljudi uistinu trebali biti aktivni žele li dobro vlastitom organizmu. Uz porast tjelesne mase među stanovništvom, Hrvatska se posljednjih godina ubraja i u zemlje sa sve više pretile djece. A njima je potrebno najmanje sat tjelovježbe na dan kako bi ostala zdrava, ističe tajnik ministarstva Michael Leavitt.
Redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 20 posto, ublažava simptome visokoga krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, sprečava nastanak raka želuca i dojke, prijelome i depresiju. Odrasli “normu” mogu rasporediti na, primjerice, sat vremena šetnje triput na tjedan ili vikendom rezervirati dva sata za vožnju biciklom.

Sklek i uže triput na tjedan
Osim intenzivnih aerobnih aktivnosti, djeci i tinejdžerima preporučuju triput na tjedan i vježbe za jačanje mišića (sklekovi) te kostiju (preskakivanje užeta).

Deset minuta bez stajanja

Aerobne vježbe izvodite kontinuirano barem 10 minuta. Pri umjerenim aktivnostima trebali biste moći normalno disati, tako da govorenje ne bude problem.

Rad u vrtu ili oko kuće

Dvaput na tjedan izvodite vježbe za jačanje mišića, poput dizanja utega ili sklekova. Isti učinak postići ćete i intenzivnim radom u vrtu ili oko kuće.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare