To je to što me zanima!

Trik kako dobiti kockice leda u zamrzivaču - brže nego znate

Za ovo otkriće zaslužan je student iz Tanzanije koji je 1963. godine shvatio da se topli sladoled brže zaledi od hladnoga. Na jednak način dolazi i do bržeg zaleđivanja vode
Vidi originalni članak

Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom 'Mpemba efekt'. Tajna je u toploj vodi. Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, od tople vode će brže nastati led. 

Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako zaključio je davne 1963. godine. Primijetio je kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnoga. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije.

OLAKŠAJTE SI ŽIVOT Odlični trikovi kako izravnati zgužvanu odjeću, i to bez pegle

Pojašnjenje hrvatskog stručnjaka za led

Zamolili smo stručnjaka iz Tvornice leda u Zagrebu da nam objasni ovaj fenomen. Kaže da bi se po samoj logici hladnija voda morala prije smrznuti, ali pokusi su pokazali da to nije tako. Postoji više stvari zašto je to tako, ali glavne su dvije:

- Jedan od utjecaja je samo miješanje vode koje je jače kad je voda topla. Ukratko, ako imate toplu vodu i stavite je na hladno, ona se počinje hladiti izvana prema unutra. Voda koja se nalazi uz stijenke posude postaje hladnija i ta voda pada prema dnu. Zbog razlike u gustoći dolazi do dodatnih miješanja vode unutar posude zbog čega se voda brže hladi tj. otpušta toplinu prema okolini (zraku) - pojasnio nam je Damir Valjak, direktor Tvornice leda.

- Važno je naglasiti da je voda jako specifična tekućina koja ima masu zanimljivih svojstava. Voda je pri temperaturi od 4 stupnja najgušća, a ispod i iznad toga postaje sve rjeđa. Zbog toga se voda, koja se nalazi na dnu posude, počinje dizati kada se ohladi ispod 4 stupnja. Tako opet počinje miješanje i pojačana izmjena topline s okolinom. U toplijoj vodi sloj hladnije vode je deblji i to miješanje je jače - dodao je ovaj stručnjak.

Napomenuo je da navedeni efekt - da se toplija vode brže zaledi od hladne - vrijedi samo ako ne miješamo vodu pa dolazi do brže izmjene topline s okolinom.

PRESLASNO Rijetka vrsta plave banane ima okus finog sladoleda od vanilije

- Kod proizvodnje leda to se može koristiti kad radite kockice u kalupu, recimo, prije će se u škrinji smrznuti voda na 50⁰C od one na 20⁰C - objasnio nam je.

Dodao je da onu u tvornici vodi miješaju, a u tom slučaju se hladna voda brže zaledi od tople.

- Kod proizvodnje leda je energija jedan od glavnih resursa i troškova, tako da mi u našoj tvornici koristimo najsuvremenije strojeve za proizvodnju leda kao i za filtriranje vode. Uglavnom, istina je da ako imamo dvije posude s vodom 99 ⁰C i 1 ⁰C, neće se smrznuti prije toplija voda. Nadalje, ako stalno miješamo vodu u posudi hladnija voda će se smrznuti prije - pojasnio je.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • nickkobalt 08.06.2019.

    je sam dajte pa bute skrinju odleđivali svaki mjesec

  • 08.06.2019.

    Ja više volim staviti toploga u toplu.

  • _l_ 08.06.2019.

    Valjak bi i Eskimu uvaljao led

Komentiraj...
Vidi sve komentare