To je to što me zanima!

Trikovi kojima se troškovi grijanja lako "režu" zimi

Snižavanjem termostata za samo jedan stupanj smanjuje se ukupna energija koju dom troši na grijanje za čak 10 posto, a računi postaju manji
Vidi originalni članak

Procjenjuje se da gotovo 60 posto ukupne energije koju koriste kućanstva u Hrvatskoj otpada na grijanje. No učinkovitim korištenjem energije u kućanstvu smanjuju se troškovi grijanja, a Zemlja se manje zagađuje. Pretjerano zagrijavanje prostora, a zatim otvaranje prozora kako bi se snizila temperatura stara je pogreška koja se plaća velikim računima. Ulaganje u sobni ili radijatorski termostat (koji se prema mogućnosti može i programirati) uvijek je isplativo jer smanjivanjem temperature za samo stupanj štedi se oko 10 posto energije. Ovo vrijedi i ljeti za klima-uređaje. Još 10 posto energije uštedjet ćete ako tijekom noći na termostatu snizite temperaturu na 17 do 18 stupnjeva, što je idealno za ljudski organizam tijekom sna, te ako stan ili kuću ne grijete dok u njima ne boravite.
Ako je to moguće, kupaonicu zagrijte na 22, kuhinju na 18, dnevnu i dječju sobu na 20, a spavaću sobu i hodnik na 18 stupnjeva te u najhladnijim danima zatvarajte vrata grijanih prostorija kako bi toplina ostala unutar četiri zida.  Zima je pred vratima, a izvori svih vrsta energije postaju sve oskudniji i, što je gore, skuplji te je zato nužno štedljivo i pametno gospodarenje energijom.

Spuštanje roleta štedi toplinu
Spuštanjem roleta i navlačenjem zavjesa na prozorima tijekom zimskih noći smanjit će se prodiranje hladnog zraka, a u sobi će se zadržati do 10 posto više topline.

Bez zavjesa na radijatorima
Radijatore u prostorijama nemojte prekrivati jer tako se grije zid, a ne soba. Radijatore također ne zaklanjajte namještajem zbog što boljeg protoka zraka, tj. topline.

Bez stalnog pali-gasi
Ako nakratko izlazite iz kuće, nikako nemojte u potpunosti ugasiti grijanje, nego samo smanjite temperaturu jer više se energije troši na ponovno zagrijavanje prostorije.

A razred troši najmanje energije
Pri kupnji novog  uređaja potražite oznaku razreda energetske učinkovitosti. Uređaji s oznakom A troše najmanje energije.

Pritvoreni prozor troši mnogo energije

Pri provjetravanju prostorija potrebno je najprije smanjiti grijanje, a zatim pet minuta širom otvoriti prozore. Izbjegavajte cjelodnevno držanje prozora na “kipu” jer se troši više energije te se dodatno rashlađuju zidovi oko prozora.

Zbog dobre Izolacije cijevi, voda se lakše grije i štedi se energija
Dobro je da udaljenost bojlera i slavine za toplu vodu bude što je moguće manja jer se voda uvijek najviše hladi u cijevima. Najviše štede dobro izolirane cijevi ili cijevi izrađene od materijala koji imaju manje gubitke topline (npr. plastika).

Idi na 24sata

Komentari 1

  • PapaŠtrumpf 07.11.2009.

    Učinkovitim priključivanjem na susjedovo mjerilo možete uštediti i do 60% na računima za električnu energiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare