To je to što me zanima!

Trikovi: Prije zamrzavanja jaja se mute sa solju, a sir se riba

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Vidi originalni članak
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati.
 
Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata.
 
Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu.
 
Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 
Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje.
 
Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 
Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 
Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima.
 
Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.
 
  • Jagode i banane Zrele banane zamrznite i iskoristite za kruh od banana, muffine i druge biskvite, ili ih ubacite u smoothie. Biti će kremast, jer nećete u njega trebati dodavati kocke leda - baš kao i jagode koje prethodno operete, osušite te prema želji pospite šećerom. 
  • Gljive na ploške Zrele banane zamrznite i iskoristite za kruha od banana, muffine i druge biskvite, ili ih ubacite u smoothie. Biti će kremast, jer nećete u njega trebati dodavati kocke leda - baš kao i jagode koje prethodno operite, osušite te prema želji pospite šećerom. 
  • Luk i češnjak Zrele banane zamrznite i iskoristite za kruha od banana, muffine i druge biskvite, ili ih ubacite u smoothie. Biti će kremast, jer nećete u njega trebati dodavati kocke leda - baš kao i jagode koje prethodno operite, osušite te prema želji pospite šećerom. 
Idi na 24sata

Komentari 36

  • PATRICIA 23.06.2017.

    Zamrznuti jajca??Ne,hvala.....

  • --- DAVOR --- 23.06.2017.

    Nisam lud da si zamrznem jaja!

  • 23.06.2017.

    Ma ko to zamrzava jaja??????? Da ne bude zabune mislim na kokošja

Komentiraj...
Vidi sve komentare