To je to što me zanima!

Trikovi za pranje jastuka od perja, pjene i umjetnih vlakana

Ovisno o vrsti punjenja, jastuci se peru u perilici ili ručno. Pernati jastuci pak peru se na programu za osjetljivo rublje s teniskom lopticom koja će spriječiti grudice
Vidi originalni članak

Jastuci su zbog svog punjenja, vlaženja i znojenja po noći meta grinjama i bakterijama, stoga ih je nužno redovito čistiti. Preporučuje ih se prati najmanje dva puta na godinu, a provjetravati što češće. Način pranja ovisi o njegovom punjenu, ovisno je li ispunjen perjem, pjenom ili poliesterskim vlaknima, piše Shine.Yahoo.

Jastuke punjenje poliesterskim vlaknima može se prati u perlici, ali na programu za osjetljivo rublje. U perilicu ih treba staviti najmanje dva, položiti okomito i potom dodati tenisku lopticu, koja će spriječiti stvaranje grudica. 

Jastuci od pjene peru se ručno

Za razliku od poliesterskih vlakana, jastuci punjeni pjenom ne smiju se prati u perilici. Njih je najbolje usisati s obje strane i prebrisati vlažnom krpom natopljenom toplom vodom i blagim deterdžentom. 

Može ih se prati ručno, u toploj vodi i s malo deterdženta, ali je ispiranje dugotrajno zato što pjena jako upija. Još jedna od mogućih opcija je i stavljanje u sušilicu na program za učinkovito prozračivanje rublja. 

Preporučuje se uz jastučnicu koristiti i navlaku koja se lako skida i pere, a čuva jastuk od uništenja.  

Teniska loptica čuva jastuke od perja

Jastuke od perja treba češće prati i zahtijevaju intenzivniju njegu. Prije pranja u perilici na programu za osjetljivo rublje treba provjeriti ima li rupa, kako perje ne bi ispalo tijekom pranja. U pranje se preporučuje staviti malo deterdženta i tenisku lopticu baš kao kod pranja jastuka punjenih pjenom koja će spriječiti grudanje. 

Nakon toga treba ga protresti i staviti u sušilicu na najnježniji program i svakih 15 minuta izvaditi i ponovno protresti. Postupak treba ponoviti sve dok se perje u potpunosti ne osuši, piše Good Housekeeping.

U uklanjanju mirisa vlage, osim pranja, pomoći će redovito prozračivanje. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • crna mačka 27.09.2020.

    Meni se u mašinu raspao , perje sam mjesecima skupljala / rješavala ga se. Nikada vise. Novi ili stari .

  • Gost Gost 01.02.2014.

    Ja ih operem i napravim male ukrasne jastučiće, šteta je baciti!!!

  • twinsi2 01.02.2014.

    Jastuke kupim nove,ali poplune od perija perem i muke isusove kasnije probati ću sa tom lopticom pa ćemo vidjeti pomaže li:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare