To je to što me zanima!

Trudnice ne trebaju i ne smiju jesti za dvoje zbog dijabetesa

Ženama sve do trećeg tromjesečja ne trebaju dodatne kalorije, a i tada im treba samo 200 dodatnih kalorija na dan. U suprotnom znatno ugrožavaju svoje dijete
Vidi originalni članak

Unatoč uvriježenom mišljenju, trudnice ne trebaju jesti za dvoje, tvrde stručnjaci s Kraljevskog koledža za opstetriciju i porodništvo. Njih najviše brine što je sve više trudnica pretilo, zbog čega su izdali upute kako uz laganu prehranu i vježbu prebroditi trudnoću. Ženama ne trebaju dodatne kalorije sve do trećeg tromjesečja trudnoće, tvrde oni, a i tada im treba dodatnih 200 kalorija na dan odnosno dva tosta. 

Većina trudnica je za vrijeme trudnoće pretila, a indeks tjelesne mase im iznosi 25. S time da se vjerojatnost s komplikacija povećava s debljanjem. Rizik od dijabetesa je tri puta veći kod žena čiji je indeks tjelesne mase veći od 30, nego kod oni čiji je niži od 30. Osim toga trudnice s indeksom većim od 30 imaju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, a one iznad 35 preeklampsiju koju prate visoki tlak, glavobolje, zamućen vid i oticanje zglobova. Utječe i na majku i na dijete, potvrđuje istraživanje.  

Pretile žene imaju problema s pobačajima, razvitkom djeteta, porodi su najčešće preuranjeni, a dijete pri porodu najčešće zaglavi s ramenima, upozoravaju stručnjaci. 

- Mršavljenje u trudnoći se ne preporučuje, ali uravnotežena prehrana i redovito vježbanje mogu spriječiti komplikacije - ističe za The Huffington Post Philippa Marsden. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare