To je to što me zanima!

Turizam ugrožava divlji život: Raže se ulijenile zbog turista

Raže su zbog prečestog kontakta s turistima, koji ih hrane, postale lijene i agresivne tijekom sezone parenja pa ekolozi sumnje u utjecaj turizma na prirodu
Vidi originalni članak

Turisti su dramatično promijenili ponašanje divljih životinja u turističkom eko-odmaralištu u Stingray Cityju kod Kajmanskih otoka, najpopularnijem mjestu na svijetu za proučavanje raža, piše Daily Mail. Tamo svake godine pristiže preko milijun turista kako bi plivali, gledali ili ronili s ražama, no druženje tih životinja s ljudima na njih je ostavilo očigledne posljedice.

- Za razliku od divljih raža, ove koje su turisti pripitomili su postale lijene i agresivne, ponajviše zbog bliskog kontakta s ljudima te jer ih hrane - kaže voditelj studije, Mahmood Shivji iz Harvey Instituta za istraživanje.

Divlje raže inače prelaze velike udaljenosti, često potpuno same kako bi pronašle hranu. Naše raže nemaju te potrebe, a promjene su očite i seksualnom ponašanju životinja za vrijeme parenja.

Barem 164 raže u odmaralištu ponašaju se neobično, a sigurno ih je i mnogo više. Potrebno nam je još istraživanja i promjena pravila ponašanja u ekoturizmu da se smanji utjecaj ljudi na divlje životinje. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • LebronPetrovic 25.03.2013.

    Ražu na ražanj !

  • eminem9 22.03.2013.

    neka hrane golubove..

  • chelseaMG 22.03.2013.

    kolko je ova raža široka. čovječe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare