To je to što me zanima!

Tuširanje ispire bakterije i viruse koji prijete iz vode

Brojni virusi i bakterije koji uzrokuju neugodna oboljenja kroz sluznicu ulaze u organizam pa se nakon kupanja u moru ili jezeru najbolje otuširati
Vidi originalni članak

Virusna ili klamidijska upala oka, infekcije mokraćnih puteva, leptospiroza... Popis bolesti kojima se čovjek može zaraziti kupajući je poduži. Virusi i bakterije “nađu put” kroz sluznicu oka, nosa, genitalija ili u organizam uđu s vodom koju plivač proguta. Ili sitnim kapljicama koje udahne ako su u njima enterovirusi koji prouzrokuju crijevne bolesti. Dok je malo vjerojatno da će se zaraziti odrasli čovjek, bolesti vrebaju na djecu. Osobito onu najmanju, ispod tri godine starosti, jer se često kupaju u plićaku s drugom djecom. Tamo je koncentracija virusa i bakterija veća, a djeca se češće zagrcnu i progutaju vodu. No to ne znači da se djeca ne bi smjela kupati, nego samo izbjegavati mjesta gdje mnogo ljudi muti vodu dižući talog s dna. Ne bi smjela gledati ispod vode, osim ako je posrijedi jako čisto more ili ako nose masku za ronjenje. I što je prije moguće, otuširati se čistom vodom, a malu djecu i okupati u toploj vodi povratku kući. Jer što dulje more, jezero ili rijeka ostane na koži ili u ušima, eventualna bakterija ili virus imaju više vremena.

Štapići za uši samo nakon tople vode: Kako ne biste ostatke iz mora samo zatjerali dublje, uši prvo treba isprati čistom, po mogućnosti toplom vodom.

Glasna glazba je opasnija ljeti: Voda  ostala u uhu, osobito ako je već oslabljeno glasnom glazbom, lako može izazvati upalu uha.

Tlakaši ne podnose nagle promjene: Česte promjene tlaka i temperature mogu biti smrtonosne srčanim bolesnicima i onima s visokim tlakom.

Hladna pića vode teškoj upali grla: Ako je namješten na više od 6 stupnjeva Celzijevih razlike od okoline, šokirajući ždrijelo, upali može pogodovati i klima-uređaj.

Sparno vrijeme otežava reumu: Dok će sunčanje u suhom pijesku olakšati reumatske bolove, pogoršat će ih sparno vrijeme s mnogo vlage.

Vrućina i alkohol ne smiju zajedno: Zbog širih krvnih žila, alkohol ljeti jače “udara”, što može izazvati srčane probleme, toplinski udar, dehidraciju...

Bebu nije dobro previše grliti: Bebin organizam ne zna još reagirati na promjenu temperature pa majka koja ga drži u naručju samo povećava rizik.

Sigurna je samo probušena resica:Ostali dijelovi uha koji se probuše nemaju dovoljno krvi da bi se borili s infekcijom, koja je vjerojatnija ljeti.

Razne bolesti prenose i kukci: Lišmaniozu prenose komarci u Dalmaciji, no opasniji su meningoencefalitis i borelioza koje prenose krpelji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare