To je to što me zanima!

U Argentini pronađeni ostaci krilatog dinosaura mesoždera

Ostaci nove vrste malenog krilatog dinosaura mesoždera koji je živio u Patagoniji prije 90 milijuna godina, pronađeni su u Argentini, objavili su paleontolozi, a vrsta je nazvana Overoraptor chimentoi
Vidi originalni članak

Ostaci nove vrste malenog krilatog dinosaura mesoždera koji je živio u Patagoniji prije 90 milijuna godina, pronađeni su u Argentini, objavili su u paleontolozi koji procjenjuju da bi to otkriće moglo dati nove informacije o evoluciji ptica.

Ostaci životinje koja nije bila dulja od metar i pol, pronađeni su na nalazištu u središnjoj pokrajini Rio Negro, oko 1100 kilometara južno od Buenos Airesa, objavila je Znanstvena agencija Nacionalnog sveučilišta u Matanzi. Ta nova vrsta nazvana je Overoraptor chimentoi i svrstana je u skupinu dinosaura mesoždera zvanih Paraves, objasnio je Matias Motta, znanstvenik u Argentinskom prirodoslovnom muzeju (MACN).

POGLEDAJTE VIDEO: Bizarni trend među vlasnicima mačaka: Briju ih i pretvaraju u dinosaure

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prva otkrića dogodila su se još 2013., a u drugoj kampanji u 2018. godini pronađeno je još ostataka. 

- Ta je životinja  posjedovala vrlo zašiljenu kandžu na kažiprstu, kojom se služila za napad na svoj plijen. Imala je izduljene šape što daje naslutiti da je riječ o životinji koja je trčala - objasnio je Motta, voditelj studije objavljene u časopisu The Science of Nature. Motta je ocijenio da 'ta životinju pripada novoj skupini dinosaura južne polutke, dinosaura koji je zacijelo bio brz, okretan te je kao i njegovi srodnici, morao biti mesojed'. 

NEVJEROJATNO OTKRIĆE U jantaru od 99 mil. godina su našli lubanju malog dinosaura

Znanstvenici su u čudu konstatirali da su šape te izumrle životinje slične nogama grabežljivaca, a gornji dio (šapa) bio je robustan i izduljen, nalik nogama modernih ptica, objasnili su. 

Do ovog novog otkrića svi dinosauri mesojedi nalik ptici koji su do sada otkriveni u Patagoniji pripadaju skupini Unenlagia, a bili su okretni i kretali se stražnjim nogama.

ISKOPALI JE U FRANCUSKOJ Pronašli iznimno očuvanu kost dinosaura: 'To je veliko otkriće'

- Suprotno onome što smo u početku vjerovali, Overoraptor ne pripada porodici Unenlagia, već drugoj skupini koja obuhvaća vrstu s Madagaskara nazvanu Rahonavis -  objasni je paleontolog Fernando Novas.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • frajer_2 05.06.2020.

    Šta crkva kaže na ovo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare