To je to što me zanima!

U Hrvatskoj je zovemo uskrsni kruh, pogača, pinca ili sirnica

Tradicionalni uskrsni kruh, pinca ili sirnica, obvezan je na stolu, a osobit je zbog žute boje i slatkog okusa. Iskušajte provjerene recepte iz svih dijelova Hrvatske
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

PRESLATKI USKRSNI MACARONSI IZ MARIJINE RADIONICE U ZAGREBU 

Uskrsna pogača, u Dalmaciji zvana sirnica, u Istri i Primorju pinca, peče se od davnina. Nije poznato zašto je zovu sirnica, jer u njoj nema sira, ali pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pince starijih receptura karakterizira jaka žuta boja zbog velikog broja jaja. Nekad se jaja nisu smjela jesti u korizmi, pa su ih domaćice tako nadoknađivale. U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran kako bi bila što žuća. Za nju je bitno da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja se premaže sa žumanjkom i rasječe po sredini kako bi tu kasnije stala pisanica. Možete ju zamijesiti već na Veliki petak dok pripremate posna jela.

JEDNOSTAVNA SIRNICA

Sastojci: 40 dag šećera, 20 dag maslaca, 2,5 dcl mlijeka, vanilin šećer, 6 jaja, 20 dag kvasca, rum, kg oštrog i kg mekog brašna, prašak za pecivo

Otopite kvasac u mlijeku. Dodajte malo soli, malo brašna i malo šećera. Izmiksajte maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka. Dodajte prašak za pecivo i malo brašno. Zamijesite kvasac. Pustite da se digne. Premijesite i neka se opet digne. Pecite.

PINCA - STARI RECEPT S BRAČA

Sastojci: 20 žutanjaka, 28 dag šećera, 28 dag maslaca, 4 dag kvasca, 1 dl prošeka ili ružine vodice, 2 dl mlijeka, sitno naribana kora naranče, 1 kg brašna

U mlako mlijeko umiješajte razmočeni kvasac, soli na vrh noža i četvrtinu brašna. Ostavite da stoji dva sata. Na toplome mjestu miješajte žutanjke sa šećerom oko jedan sat. Dodajte maslac, kvasno tijesto, ostatak brašna, prošek i začine. Tijesto mijesite oko jedan sat. Zatim zamijesite okrugle kruščiće. Ostavite preko noći. Pecite prekrivene papirom.

ISTARSKA PINCA

Sastojci: 1,5 kg brašna, 10 dag svježeg kvasca, 30 dag maslaca, 40 dag šećera, 8 žumanjaka, 2 vanilin šećera, sol, limunova i narančina korica, 2 žlice rakije

Kvasac pomiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode. Pustite da se diže. Brašno ugrijte i s maslacem razmrvite. U sredinu stavite šećer, žutanjke, vanilin šećer, sol, korice i dignuti kvasac. Umijesite i razradite tijesto. Ostavite da se diže. Razdijelite i ostavite da se udvostruči. Pecite 45 min. na 200°C.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

UMJETNICA ZA PISANICE: ANDREJA ZA BOJANJE JAJA OSVOJILA SREBRBO

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • mily 11.04.2020.

    Svatko ima neki svoj recept, ali svi recepti imaju samo jedno zajedničko, a to je rakija. Naravno, govorim o istarskoj pinci

  • Cirenac 11.04.2020.

    Kako se usiri tijesto ?

  • zaj3bant 11.04.2020.

    To se zove jedinek...

Komentiraj...
Vidi sve komentare