To je to što me zanima!

U Klinici za tumore rak dojke mogu otkriti već za jedan dan

Pregledi dva puta na tjedan: Pacijentice se u jednodnevnoj klinici pregledava svakog utorka i četvrtka do 15 sati. Nalazi se izdaju isti dan u poslijepodnevnim satima
Vidi originalni članak

U Klinici za tumore KBC-a Sestara milosrdnica od ožujka prošle godine uspješno provode projekt One day clinic, odnosno dijagnostiku kojom u jedan dan mogu otkriti rak dojke. Riječ je o obradi i dijagnostici pacijentica koje imaju suspektan nalaz mamografije ili ultrazvuka ili su same napipale promjenu na dojci.

- U jednom danu pacijentice kod nas na klinici naprave sve potrebne pretrage kako bi saznale jesu li zdrave ili pak potvrdile dijagnozu. U slučaju bolesti odmah započinju dogovarati liječenje i potrebnu psihološku pomoć - rekla je docentica dr. sc. Vesna Ramljak, voditeljica projekta jednodnevne klinike. Dodaje da jednodnevna dijagnoza dojke smanjuje neizvjesnost i skraćuje vrijeme čekanja nalaza. 

U jednodnevnu kliniku se mogu javiti pacijentice iz svih dijelova Hrvatske. Bitno je da imaju uputnicu svog liječnika na temelju koje potom obave sve potrebne pretrage... 

- Pacijentice moraju imati uputnicu na temelju koje se obavlja pregled, a naručuju se direktno na Kliniku za tumore na telefon 01 3713 688 - kazala je docentica Ramljak. Udruga SVE za NJU za telefon ima sporazum o suradnji s KBC-om Sestara milosrdnica pa se pacijentice i njihovim posredovanjem mogu naručiti za pregled na 01 641 8765. U Kliničkoj jedinici za citologiju godišnje obrade oko 3000 punktiranih uzoraka i sekreta dojke. 

- Sve punkcije se rade pod kontrolom ultrazvuka - pojašnjava docentica i dodaje da ovakav pristup omogućuje brzu dijagnostiku, racionalno trošenje novca i opreme, individualni pristup pacijentici kao i smanjene tjeskobe uzrokovane iščekivanjem dijagnoze. 

Dosad su dijagnostikom u jedan dan obradili 450 pacijentica, punktirali njih 330, a u 109 otkrili rak dojke..

- Dijagnostički dio posla obavlja se do 15 sati, a poslijepodne se pacijentica s gotovim citološkim, mamografskim, UZV te MR nalazima upućuje kirurgu, internistu onkologu te radioterapeutu zbog odluke o daljnjem postupku - kazala je docentica Ramljak. Jednodnevna klinika je dosad radila samo utorkom, ali zbog velikog interesa od travnja ove godine radi i četvrtkom. Klinički tim koji radi s pacijenticama uključuje radiologa, citologa, kirurga, internista onkologa, radioterapeuta te psihologa.

Otkrili 109 novih karcinoma dojke u žena

Jednodnevna klinika značajno pridonosi dobrobiti pacijentice, smanjuje tjeskobu, povećava osjećaj sigurnosti, ali i povjerenja, tvrde stručnjaci.

Osim toga, ovakav način rada pozitivno djeluje i na liječnike i na cjelokupni bolnički sustav. Liječnici su zadovoljniji radom zbog brze obrade pacijentica i dobrih rezultata. Dosad su u pacijentica otkrili 109 dotad neotkrivenih tumora što potvrđuje dobrobit projekta.

- Povratne informacije koje dobivamo od pacijentica su izrazito pozitivne - rekla je docentica Vesna Ramljak i dodala da projekt ima veliku potporu struke kao i pacijentica te svih drugih žena kojima je jednodnevna klinika i namijenjena.  

Udruga "Sve za nju" pomaže oboljelim pacijenticama

Pacijentice koje dođu na pregled u jednodnevnu kliniku smještene su u zasebnu prostoriju na Klinici za tumore, a o njima se brine medicinska sestra posebno educirana za rad sa ženama u One day klinici. 

Pri mamografiji se žene izlažu malim dozama radijacije što je mnogo manji rizik od koristi koje takva pretraga pruža. Njome se otkriva karcinom dojke u najranijoj fazi

Veliku ulogu u svemu tome ima i Udruga "Sve za nju", koja, u slučaju da se postavi dijagnoza karcinoma dojke, pacijenticama pruža psihološku pomoć, kao i pomoć drugih stručnjaka. 

- Svaku pacijenticu zasebno pripremamo za svaki pojedini korak u liječenju. Savjetovanje uključuje pojašnjenje nalaza, edukaciju, psihološko savjetovanje oboljele i njezine obitelji - rekla je psihologinja Ljiljana Vukota, dopredsjednica udruge "Sve za nju" i voditeljica Centra za psihološku pomoć. Dodala je da pacijentice savjetuju i o prehrani, a onima koje nisu iz Zagreba nude i besplatan smještaj. Svi programi koje provode su besplatni, a provode ih stručnjaci. Projekt ima velik značaj tim više što žene često dugo čekaju na obavljanje pretraga kojima isključuju ili potvrđuju bolest. Kako su neki tumori vrlo agresivni i brzorastući, potrebno ih je otkriti što prije i započeti liječenje. Rano otkriveni tumori mogu se uspješno liječiti, tvrde stručnjaci, u čak 95 posto slučajeva. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • mindless_automata 02.05.2014.

    Dok dodjes na red, vec si RIP.

  • vanilijica 01.05.2014.

    Ja san otišla na mamografiju kad su zvali preko H,J,Z. bila narućena u roku tjedan dana, Doktor je bio pre ljubazan i sve mi do detalja objasnio postupak mamografije i njenu važnost, Sve pohvale takvu ljubaznost do sada još nisam doživjela osim kod privatnika, Jedino sam na nalaz čekala 5 tjedana, Esad na konto nalaza moram na ultrazvuk i naravno čekat par mjeseci da dođem na red. Tako da se tu još može svašta dogoditi.

  • -o- 01.05.2014.

    a jeste li znali da u 100% karcinoma dojke su nadjeni tragovi dezodoransa...?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare