Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

U Klinici za tumore rak dojke mogu otkriti već za jedan dan

U Klinici za tumore rak dojke mogu otkriti već za jedan dan
2

Pregledi dva puta na tjedan: Pacijentice se u jednodnevnoj klinici pregledava svakog utorka i četvrtka do 15 sati. Nalazi se izdaju isti dan u poslijepodnevnim satima

VIDEO

U Klinici za tumore KBC-a Sestara milosrdnica od ožujka prošle godine uspješno provode projekt One day clinic, odnosno dijagnostiku kojom u jedan dan mogu otkriti rak dojke. Riječ je o obradi i dijagnostici pacijentica koje imaju suspektan nalaz mamografije ili ultrazvuka ili su same napipale promjenu na dojci.

- U jednom danu pacijentice kod nas na klinici naprave sve potrebne pretrage kako bi saznale jesu li zdrave ili pak potvrdile dijagnozu. U slučaju bolesti odmah započinju dogovarati liječenje i potrebnu psihološku pomoć - rekla je docentica dr. sc. Vesna Ramljak, voditeljica projekta jednodnevne klinike. Dodaje da jednodnevna dijagnoza dojke smanjuje neizvjesnost i skraćuje vrijeme čekanja nalaza. 

U jednodnevnu kliniku se mogu javiti pacijentice iz svih dijelova Hrvatske. Bitno je da imaju uputnicu svog liječnika na temelju koje potom obave sve potrebne pretrage... 

- Pacijentice moraju imati uputnicu na temelju koje se obavlja pregled, a naručuju se direktno na Kliniku za tumore na telefon 01 3713 688 - kazala je docentica Ramljak. Udruga SVE za NJU za telefon ima sporazum o suradnji s KBC-om Sestara milosrdnica pa se pacijentice i njihovim posredovanjem mogu naručiti za pregled na 01 641 8765. U Kliničkoj jedinici za citologiju godišnje obrade oko 3000 punktiranih uzoraka i sekreta dojke. 

- Sve punkcije se rade pod kontrolom ultrazvuka - pojašnjava docentica i dodaje da ovakav pristup omogućuje brzu dijagnostiku, racionalno trošenje novca i opreme, individualni pristup pacijentici kao i smanjene tjeskobe uzrokovane iščekivanjem dijagnoze. 

Dosad su dijagnostikom u jedan dan obradili 450 pacijentica, punktirali njih 330, a u 109 otkrili rak dojke..

- Dijagnostički dio posla obavlja se do 15 sati, a poslijepodne se pacijentica s gotovim citološkim, mamografskim, UZV te MR nalazima upućuje kirurgu, internistu onkologu te radioterapeutu zbog odluke o daljnjem postupku - kazala je docentica Ramljak. Jednodnevna klinika je dosad radila samo utorkom, ali zbog velikog interesa od travnja ove godine radi i četvrtkom. Klinički tim koji radi s pacijenticama uključuje radiologa, citologa, kirurga, internista onkologa, radioterapeuta te psihologa.

Otkrili 109 novih karcinoma dojke u žena

Jednodnevna klinika značajno pridonosi dobrobiti pacijentice, smanjuje tjeskobu, povećava osjećaj sigurnosti, ali i povjerenja, tvrde stručnjaci.

Osim toga, ovakav način rada pozitivno djeluje i na liječnike i na cjelokupni bolnički sustav. Liječnici su zadovoljniji radom zbog brze obrade pacijentica i dobrih rezultata. Dosad su u pacijentica otkrili 109 dotad neotkrivenih tumora što potvrđuje dobrobit projekta.

- Povratne informacije koje dobivamo od pacijentica su izrazito pozitivne - rekla je docentica Vesna Ramljak i dodala da projekt ima veliku potporu struke kao i pacijentica te svih drugih žena kojima je jednodnevna klinika i namijenjena.  

Udruga "Sve za nju" pomaže oboljelim pacijenticama

Pacijentice koje dođu na pregled u jednodnevnu kliniku smještene su u zasebnu prostoriju na Klinici za tumore, a o njima se brine medicinska sestra posebno educirana za rad sa ženama u One day klinici. 

Pri mamografiji se žene izlažu malim dozama radijacije što je mnogo manji rizik od koristi koje takva pretraga pruža. Njome se otkriva karcinom dojke u najranijoj fazi

Veliku ulogu u svemu tome ima i Udruga "Sve za nju", koja, u slučaju da se postavi dijagnoza karcinoma dojke, pacijenticama pruža psihološku pomoć, kao i pomoć drugih stručnjaka. 

- Svaku pacijenticu zasebno pripremamo za svaki pojedini korak u liječenju. Savjetovanje uključuje pojašnjenje nalaza, edukaciju, psihološko savjetovanje oboljele i njezine obitelji - rekla je psihologinja Ljiljana Vukota, dopredsjednica udruge "Sve za nju" i voditeljica Centra za psihološku pomoć. Dodala je da pacijentice savjetuju i o prehrani, a onima koje nisu iz Zagreba nude i besplatan smještaj. Svi programi koje provode su besplatni, a provode ih stručnjaci. Projekt ima velik značaj tim više što žene često dugo čekaju na obavljanje pretraga kojima isključuju ili potvrđuju bolest. Kako su neki tumori vrlo agresivni i brzorastući, potrebno ih je otkriti što prije i započeti liječenje. Rano otkriveni tumori mogu se uspješno liječiti, tvrde stručnjaci, u čak 95 posto slučajeva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'