To je to što me zanima!

U kokošjim kockama za juhu nema više od pet posto mesa

Kocke, osim soli i sušenog povrća, imaju i biljne masti, prije svega palminu. Ona obiluje zasićenim masnim kiselinama, a u velikim količinama mogu štetiti srcu i povisiti kolesterol...
Vidi originalni članak

Kocke za juhu zamjenjuju mesni ili povrtni temeljac te se koriste kako bi jela bila ukusnija i kako bismo ih brže pripremili. No sastav kocki nije sličan domaćem jušnom temeljcu, prije svega zato što su jako koncentrirane. 

Prije dodavanja jelima kocku treba otopiti u pola litre vode. A u njima najviše ima soli - nešto manje od 50 posto. To znači da je u 100 grama proizvoda oko 45 grama soli. 

14 ODLIČNIH SAVJETA Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

Ili u 10 grama, što je prosječna težina kocke, ima oko jedne žličice soli. Najviše soli ima kocka Kania (53 posto), a najmanje Podravka i Maggi (po 44 posto). To je velika količina s obzirom na to da se proizvodi, koji imaju više od 1,5 grama soli na 100 grama, smatraju jako slanima. A na dan ne bismo trebali jesti više od šest grama soli.

RECEPTI IZ CIJELE HRVATSKE Tajna savršenih krafni: Fine da ćete maškare 'tjerati štapom'

Djeca mlađa od 12 godina trebaju još i manje. Previše soli može uzrokovati povišeni krvni tlak, koji je glavni rizični čimbenik za moždani udar. Svi koji imaju problema s tlakom ili bubrezima trebaju izbjegavati kocke za juhu. Kocke u sebi imaju i biljne masti, prije svega palminu. Ona obiluje zasićenim masnim kiselinama, a u velikim količinama mogu štetiti srcu i povisiti kolesterol. On, pak, može pridonijeti razvoju ateroskleroze, odnosno plaka na krvnim žilama. 

Za bolji okus u kockama je i šećer u raznim oblicima, kao što je maltodekstrin, a imaju i pojačivače okusa - mononatrijev glutamat. Njega neki ne podnose pa može izazvati reakcije slične alergiji. Ali njegovu štetnost nisu potvrdili istraživanjima. 

DOMAĆA KUHINJA Sami napravite fine kocke za juhu - treba samo malo truda

Pri kraju popisa (što znači da je toga najmanje) sušeno je povrće, poput mrkve i celera, te kokošje meso. 

Pretpostavimo li da u kokošjem mesu ima 60% vode, onda u ovim kockama nema više od 12% mesa. No od kocke za juhu najvažnije je dobiti esenciju mesa. Ako sami pripremamo temeljac, najbitnije je meso kuhati satima kako bismo izvukli kolagen iz kostiju.

VEZA S NJIMA JE PAKAO: Ovo su četiri najljubomornija horoskopska znaka, prema partnerima su grozni 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 20.02.2019.

    volim juhe ,bolje da nisu juhe masne

  • onajkojizna 20.02.2019.

    Zato ja kupujem vegeterianske kockice pa nema uopce mesa sam povrca 😁

  • PATRICIA 20.02.2019.

    Kuham samo domacu juhu.Nikakve juhe u kocki ili bilo kakve gotove juhe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare