To je to što me zanima!

U Lici se uživa u prirodi, ali i avanturi, od jahanja do ziplinea

U ovoj se županiji nalaze čak tri nacionalna parka, gastronomska ponuda je izvorna, mogućnosti aktivnog odmora neograničene, a uživanje u zraku zajamčeno
Vidi originalni članak

Rizvan City - mjesto za avanturu

U selu Rizvanuša, nedaleko od Gospića, nikako nije mirno. Tamošnji pustolovno-izletnički centar Rizvan City nudi cjelodnevnu zabavu od penjanja po šumskom adrenalinskom parku, kajakarenja, paintballa, streličarstva, quad i jeep safarija, zip linea, divovske ljuljačke do igranja ljudskog stolnog nogometa.

Memorijalni centar Nikola Tesla i poznati izumi

Taj je multimedijalni centar posvećen istinskom velikanu znanosti s ovih prostora, a objedinjuje znanost, umjetnost i turizam. Nalazi se u Smiljanu, a pod upravom je Muzeja Like Gospić. 

Kao dio centra je i rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Tu su i pješačke staze, auditorij, prototipovi Teslinih izuma poput Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa, turbine, broda s kojim se upravlja pomoću radiovalova, multimedijalni centar te dječje igralište s didaktičkim igračkama koje omogućavaju razumijevanje rada strojeva.  Svi su primjerci postavljeni uz pripadajuću ambijentalnu rasvjetu.

Penjanje u Gospiću

U blizini memorijalnog centra Nikole Tesle je i penjalište "Čelina pod Otešom", u zaseoku Oteš pored Klanca. Penjalište je javno, a uređeno je 15 smjerova. 

Nezaboravna Plitvička jezera

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a po mnogima i najljepši. Zbog iznimne prirodne raznolikosti UNESCO ih je uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine, a sastoje se od 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima te okruženi gustom šumom. Jezera se obilaze po šljunčanim stazama i drvenim mostićima, a moguće je upustiti se u obilazak i turističkim vlakom ili brodom.

Ulaznice za odrasle koštaju 110 kuna, za studente 80, za djecu od 7. do 18. godine 55 kuna, a za mlađe od sedam godina ulaz je besplatan.

U turističkoj ponudi novog Nacionalnog parka posjetitelji ga mogu bolje upoznati pješačenjem, vožnjom električnim brodom i panoramskim vlakom, a dozvoljeno je fotografiranje, veslanje i planinarenje. U parku je i nekoliko hotela ako poželite odsjesti ("Jezero", "Plitvice", "Bellevue" i hotel "Grabovac"). Kamp Korana na platou iznad kanjona rijeke Korane pruža mogućnost smještaja kamperima i drugim izletnicima koji žele biti još bliže prirodi.

Svi željni avanture mogu se okušati u blizini. U Bjelopolju, šest kilometara od Korenice, je uzletište za paraglajdere i zmajare na masivu Ličke Plješevice.

Velebit - mjesto za uživanje u planini

U ovoj se županiji nalazi još jedan bitan dio ljepote hrvatskog krajolika - Nacionalni park Sjeverni Velebit. Na najvećem ali ne i najvišem planinskom masivu u Hrvatskoj vladaju savršeni uvjeti za istraživački turizam ili pak proučavanje i prikupljanje ljekovitog bilja te fotografiranje rijetkih biljnih vrsta. U turističkoj ponudi ovoga kraja organiziran je i fotosafari na životinje poput medvjeda, vuka, risa te rijetke ptice.

U primorskom dijelu Velebita većina sadržaja za istraživački odmor skrivena je u podmorju. Tu se kriju olupine antičkih brodova. Na kontinentalnom dijelu Velebita valja istaknuti poučne planinarske staze Terezijana i Premužićevu stazu koji posjetitelje vode kroz neprohodne dijelove krškog reljefa i vegetacije.

Paklenica - raj za penjače i planinare

Treći nacionalni park u Ličko-senjskoj županiji je NP Paklenica kojeg odlikuju podzemni oblici, špilje i krški reljef. Najatraktivniji dijelovi parka su kanjoni Velike i Male Paklenice, a tamo je i najviši vrh Velebita, Vaganski vrh s 1757 metara nadmorske visine. Na području parka je 90 speleoloških objekata, uključujući 53 jame i 37 špilja.

U Paklenici postoji oko 150 km uređenih staza i putova. Na području trećeg nacionalnog parka u Ličko-senjskoj postoji 150-200 km uređenih staza i puteva obilježenih tablama i planinarskim oznakama. Pješačenje i planinarenje je najbolji način za upoznavanje Paklenice, a najpoznatije staze su: 

  • Velika Paklenica - Anića Luka, Lugarnica - Planinarski dom Paklenica
  • Velika Paklenica - Anića Luka - Manita peć
  • Manita peć - Zorin kuk - Vidakov kuk - Tomići - Starigrad
  • Kružna staza - Anića luka - Grabove doline - Njive lekine - Mala Paklenica - Seline
  • Planinarski dom Paklenica -Buljima - Struge - Marasovac
  • Struge - Marasovac - Vaganski vrh - povratak Lipovom stazom
  • Struge - Marasovac - Vaganski vrh - Sveto brdo
  • Planinarski dom "Paklenica" - Ivine vodice - Sveto Brdo

Planinarski dom i nekoliko skloništa dio su parka, kao i brojni mlinovi otvoreni za razgledavanje od 8 do 19 sati.

Također, na Paklenici su i stijene za free climbing, odnosno penjanje koje uvijek privlače velik broj avanturista.

Gacka - vrelo odlične ribe 

Područje rijeke Gacke idealno je za aktivni odmor uz organizirani lov i ribolov, ali i ugodnu šetnju na planinskom zraku uz razgledavanje netaknute prirode. Položaj Gacke u podnožju Velebita te blizina Jadranskog mora i Nacionalnog parka Plitvička Jezera nude niz mogućnosti za odlazak na izletničke ture iz grada Otočca.

Za dolazak na područje grada Otočca, osim cestovne i željezničke veze, turistima, ribolovcima, lovcima zrakoplovcima i svim ljubiteljima prirode, na raspolaganju je i zračna luka Otočac. Za turiste koji žele putem ove zračne luke, vlastitim zrakoplovom posjetiti Plitvička jezera (udaljena 20-ak km), osiguran je prihvat i prijevoz uz prethodnu najavu, donosi Turistička zajednice grada Otočca.

Uz autohtonu potočnu pastrvu, na rijeci Gackoj love se i kalifornijska pastrva i lipljan, a Gacka je poznata kao jedna od rijeka s najbržim prirastom ribe u prirodnim uvjetima.

Najveće turističke znamenitosti na području Gacke su velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu, Mlinice na Majerovom vrilu i zavičajni Muzej Gacke u središtu Otočca.

Vjerski turizam privlači u Krasnu i Kuterevu

Svake godine od 13. do 16. srpnja u mjesto Kuterevo u blizini Otočca na desetke tisuća vjernika odlazi u hodočašće Majci Božjoj od Karmela, a na dan Velike Gospe 15. kolovoza veliki broj vjernika posjećuje veliko svetište Majke Božje u Krasnu. Privatni turizam je razvijen pa će svi putnici moći pronaći smještaj u tamošnjim apartmanima i seoskim gospodarstvima. 

Baraćeve špilje

Obilazak Gornje Baraćeve špilje organiziran je uz pratnju vodiča, a traje od 45 do 60 minuta. Ulaznice koštaju 50 kuna za odrasle i 25 za djecu, a otvorene su od 10 do 16 sati. Ove špilje bogate su stalaktitima i stalagmitima te vrijedno nalazište prapovijesnih predmeta. Baraćeve špilje su u blizini Rakovice. 

Lički seoski turizam

Idilični odmor u ruralnom okruženju pruža se u dolini sjevernog Velebita, poput Kutereva i Krasnog. Osim izvrsne klime i prekrasnog krajolika, ovaj kraj turistima nudi bogatu gastronomsku ponudu koja se bazira na janjetini i ostalim domaćim autohtonim proizvodima poput sira i rakije. Omiljena odredišta posjetitelja koji žele uživati u prirodnim ljepotama su naselja na jugoistočnom rubu Gackog polja s očuvanom kulturnom i povijesnom ostavštinom. Turisti tako mogu razgledati vrela Gacke i naučiti mnogo o tradicionalnim zanatima i običajima ovog kraja. 

Najduži zipline u Hrvatskoj

Na Korani u blizini NK Plitvice smješten je najduži zipline u našoj zemlji od 300 metara. Sigurno pričvršćeni alpinističkim hamovima za konop klizite iznad rijeke Korane i na rubu Plitvica. Prijaviti se možete na stranicama Apsolutne Avanture.  

Stari grad Sokolac - ponos Brinja

U Brinju je i stari grad Sokolac, koji se prvi puta spominje u 14. stoljeću. Bio je jedno od sjedišta knezova Krčkih, a u 16. stoljeću su ga Frankopani ustupili kralju, a on ga je koristio za vojni smještaj. Iako su Turci nekoliko puta opsjedali Brinje, nikad ga nisu osvojili. Sokolac se izdiže od ostatka grada na malom brdašcu, a u tijeku je i njegova obnova. U kapelici koja je prislonjena na obrambeni zid je i izložba "Plemićki grad Sokolac". Sam Sokolac i izložba otvoreni su za sve posjetitelje. 

Perušić idealan za lov i ribolov, ali i razgledavanje špilja

U Perušiću je organiziran lov u tri lovačka društva "Jastreb", "Orao" i "Klisa" te ribolov. U lovištu Perušić ponosno su ulovljene najjače kljove divlje svinje u Hrvatskoj te četvrte u svijetu. 

Na području Perušića je i Pećinski park Grabovača, koji obuhvaća osam špilja i jednu jamu: Medina špilja, Samograd, Amidžina špilja, Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša, špilja pod Turskom kulom i špilja u Prvan selu te Slipica-Jama/Japaga. 

Posjetitelji uglavnom obilaze špilju Samograd jer ju je najlakše razgledati, dok speleolozi tvrde da je Amidžina špilja najljepša u parku Grabovača. No kako su za ulaz u nju potrebne ljestve ili stepenice, kojih nema, špilja je odlično očuvana. Tijekom ljeta, od 1. lipnja do 31. kolovoza, Samograd je za posjetitelje otvoren od 9 do 20 sati. 

U parku je i Vidikovac, najviša točka od 770 metara s koje se pruža pogled na ličke zaravni i kanjon rijeke Like. U blizini je i Turska kula, iz 16. stoljeća koja je najočuvaniji osmanlijski obrambeni objekt u Hrvatskoj. 

Jahanje u Rakovici

Ranč Jelov Klanac u blizini je Plitvičkih jezera, a u ponudi ima jahaće ture od dva ili četiri dana tijekom kojih se obilaze prirodne ljepote okolice, a jahači su u prosjeku pet do sedam sati na konju. Škola jahanja organizirana je za sve početnike, a traje 20 školskih sati. U jednodnevnom izletu ide se do Plitvica ili Baraćevih špilja u pratnji vodiča. Terensko jahanje pak podrazumijeva put kroz netaknutu prirodu i traje jedan do tri sata. Sve cijene možete potražiti na stranicama Ranča. U ponudi su i dvije kuće za iznajmljivanje.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • mylittleworld 30.10.2012.

    Lika zbilja ima bogatu ponudu, posebno mi se sviđaju Plitvička jezera i pećinski park Grabovača, a kad ogladnite od silnog razgledavanja i rekreacije, predlažem da se okrijepite u restoranu & pansionu Albatros u Perušiću. http://www.albatros-perusic.com

  • mirelazg 28.06.2012.

    Marina Babić,Martina Japec... Mjesto Krasno je dobilo ime po velebitskom krasu. Prema tome... nije u Krasnom nego u Krasnu. Ili mislite da se slučajno crkva zove "Majke Božje Krasnarske"?. Tko god nije bio, toplo preporučam. Jedno od najljepših dijelova Hrvatske. A more je na pola sata. Spavaš na 15 Celzijevaca, trkneš do mora... ma divota

  • vaxena 28.06.2012.

    Kontinentalac sam iz Sjeverne Hrvatske, ali sam bila i na Plitvičkim jezerima, i u Gospiću, u Smiljanu, u Rizvanuši, na Paklenici, u Krasnom, i doista sam uživala u svakom trenutku. Stoga, savjet svima.. Prije no što krenete na putovanje izvan Hrvatske (i to treba, da se razumijemo), upoznajte Lijepu našu Hrvatsku i neka vam Lika bude dobar početak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare