Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

U Lici se uživa u prirodi, ali i avanturi, od jahanja do ziplinea

U Lici se uživa u prirodi, ali i avanturi, od jahanja do ziplinea
26

U ovoj se županiji nalaze čak tri nacionalna parka, gastronomska ponuda je izvorna, mogućnosti aktivnog odmora neograničene, a uživanje u zraku zajamčeno

VIDEO

Rizvan City - mjesto za avanturu

U selu Rizvanuša, nedaleko od Gospića, nikako nije mirno. Tamošnji pustolovno-izletnički centar Rizvan City nudi cjelodnevnu zabavu od penjanja po šumskom adrenalinskom parku, kajakarenja, paintballa, streličarstva, quad i jeep safarija, zip linea, divovske ljuljačke do igranja ljudskog stolnog nogometa.

Memorijalni centar Nikola Tesla i poznati izumi

Taj je multimedijalni centar posvećen istinskom velikanu znanosti s ovih prostora, a objedinjuje znanost, umjetnost i turizam. Nalazi se u Smiljanu, a pod upravom je Muzeja Like Gospić. 

Kao dio centra je i rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Tu su i pješačke staze, auditorij, prototipovi Teslinih izuma poput Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa, turbine, broda s kojim se upravlja pomoću radiovalova, multimedijalni centar te dječje igralište s didaktičkim igračkama koje omogućavaju razumijevanje rada strojeva.  Svi su primjerci postavljeni uz pripadajuću ambijentalnu rasvjetu.

Penjanje u Gospiću

U blizini memorijalnog centra Nikole Tesle je i penjalište "Čelina pod Otešom", u zaseoku Oteš pored Klanca. Penjalište je javno, a uređeno je 15 smjerova. 

Nezaboravna Plitvička jezera

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a po mnogima i najljepši. Zbog iznimne prirodne raznolikosti UNESCO ih je uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine, a sastoje se od 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima te okruženi gustom šumom. Jezera se obilaze po šljunčanim stazama i drvenim mostićima, a moguće je upustiti se u obilazak i turističkim vlakom ili brodom.

Ulaznice za odrasle koštaju 110 kuna, za studente 80, za djecu od 7. do 18. godine 55 kuna, a za mlađe od sedam godina ulaz je besplatan.

U turističkoj ponudi novog Nacionalnog parka posjetitelji ga mogu bolje upoznati pješačenjem, vožnjom električnim brodom i panoramskim vlakom, a dozvoljeno je fotografiranje, veslanje i planinarenje. U parku je i nekoliko hotela ako poželite odsjesti ("Jezero", "Plitvice", "Bellevue" i hotel "Grabovac"). Kamp Korana na platou iznad kanjona rijeke Korane pruža mogućnost smještaja kamperima i drugim izletnicima koji žele biti još bliže prirodi.

Svi željni avanture mogu se okušati u blizini. U Bjelopolju, šest kilometara od Korenice, je uzletište za paraglajdere i zmajare na masivu Ličke Plješevice.

Velebit - mjesto za uživanje u planini

U ovoj se županiji nalazi još jedan bitan dio ljepote hrvatskog krajolika - Nacionalni park Sjeverni Velebit. Na najvećem ali ne i najvišem planinskom masivu u Hrvatskoj vladaju savršeni uvjeti za istraživački turizam ili pak proučavanje i prikupljanje ljekovitog bilja te fotografiranje rijetkih biljnih vrsta. U turističkoj ponudi ovoga kraja organiziran je i fotosafari na životinje poput medvjeda, vuka, risa te rijetke ptice.

U primorskom dijelu Velebita većina sadržaja za istraživački odmor skrivena je u podmorju. Tu se kriju olupine antičkih brodova. Na kontinentalnom dijelu Velebita valja istaknuti poučne planinarske staze Terezijana i Premužićevu stazu koji posjetitelje vode kroz neprohodne dijelove krškog reljefa i vegetacije.

Paklenica - raj za penjače i planinare

Treći nacionalni park u Ličko-senjskoj županiji je NP Paklenica kojeg odlikuju podzemni oblici, špilje i krški reljef. Najatraktivniji dijelovi parka su kanjoni Velike i Male Paklenice, a tamo je i najviši vrh Velebita, Vaganski vrh s 1757 metara nadmorske visine. Na području parka je 90 speleoloških objekata, uključujući 53 jame i 37 špilja.

U Paklenici postoji oko 150 km uređenih staza i putova. Na području trećeg nacionalnog parka u Ličko-senjskoj postoji 150-200 km uređenih staza i puteva obilježenih tablama i planinarskim oznakama. Pješačenje i planinarenje je najbolji način za upoznavanje Paklenice, a najpoznatije staze su: 

  • Velika Paklenica - Anića Luka, Lugarnica - Planinarski dom Paklenica
  • Velika Paklenica - Anića Luka - Manita peć
  • Manita peć - Zorin kuk - Vidakov kuk - Tomići - Starigrad
  • Kružna staza - Anića luka - Grabove doline - Njive lekine - Mala Paklenica - Seline
  • Planinarski dom Paklenica -Buljima - Struge - Marasovac
  • Struge - Marasovac - Vaganski vrh - povratak Lipovom stazom
  • Struge - Marasovac - Vaganski vrh - Sveto brdo
  • Planinarski dom "Paklenica" - Ivine vodice - Sveto Brdo

Planinarski dom i nekoliko skloništa dio su parka, kao i brojni mlinovi otvoreni za razgledavanje od 8 do 19 sati.

Također, na Paklenici su i stijene za free climbing, odnosno penjanje koje uvijek privlače velik broj avanturista.

Gacka - vrelo odlične ribe 

Područje rijeke Gacke idealno je za aktivni odmor uz organizirani lov i ribolov, ali i ugodnu šetnju na planinskom zraku uz razgledavanje netaknute prirode. Položaj Gacke u podnožju Velebita te blizina Jadranskog mora i Nacionalnog parka Plitvička Jezera nude niz mogućnosti za odlazak na izletničke ture iz grada Otočca.

Za dolazak na područje grada Otočca, osim cestovne i željezničke veze, turistima, ribolovcima, lovcima zrakoplovcima i svim ljubiteljima prirode, na raspolaganju je i zračna luka Otočac. Za turiste koji žele putem ove zračne luke, vlastitim zrakoplovom posjetiti Plitvička jezera (udaljena 20-ak km), osiguran je prihvat i prijevoz uz prethodnu najavu, donosi Turistička zajednice grada Otočca.

Uz autohtonu potočnu pastrvu, na rijeci Gackoj love se i kalifornijska pastrva i lipljan, a Gacka je poznata kao jedna od rijeka s najbržim prirastom ribe u prirodnim uvjetima.

Najveće turističke znamenitosti na području Gacke su velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu, Mlinice na Majerovom vrilu i zavičajni Muzej Gacke u središtu Otočca.

Vjerski turizam privlači u Krasnu i Kuterevu

Svake godine od 13. do 16. srpnja u mjesto Kuterevo u blizini Otočca na desetke tisuća vjernika odlazi u hodočašće Majci Božjoj od Karmela, a na dan Velike Gospe 15. kolovoza veliki broj vjernika posjećuje veliko svetište Majke Božje u Krasnu. Privatni turizam je razvijen pa će svi putnici moći pronaći smještaj u tamošnjim apartmanima i seoskim gospodarstvima. 

Baraćeve špilje

Obilazak Gornje Baraćeve špilje organiziran je uz pratnju vodiča, a traje od 45 do 60 minuta. Ulaznice koštaju 50 kuna za odrasle i 25 za djecu, a otvorene su od 10 do 16 sati. Ove špilje bogate su stalaktitima i stalagmitima te vrijedno nalazište prapovijesnih predmeta. Baraćeve špilje su u blizini Rakovice. 

Lički seoski turizam

Idilični odmor u ruralnom okruženju pruža se u dolini sjevernog Velebita, poput Kutereva i Krasnog. Osim izvrsne klime i prekrasnog krajolika, ovaj kraj turistima nudi bogatu gastronomsku ponudu koja se bazira na janjetini i ostalim domaćim autohtonim proizvodima poput sira i rakije. Omiljena odredišta posjetitelja koji žele uživati u prirodnim ljepotama su naselja na jugoistočnom rubu Gackog polja s očuvanom kulturnom i povijesnom ostavštinom. Turisti tako mogu razgledati vrela Gacke i naučiti mnogo o tradicionalnim zanatima i običajima ovog kraja. 

Najduži zipline u Hrvatskoj

Na Korani u blizini NK Plitvice smješten je najduži zipline u našoj zemlji od 300 metara. Sigurno pričvršćeni alpinističkim hamovima za konop klizite iznad rijeke Korane i na rubu Plitvica. Prijaviti se možete na stranicama Apsolutne Avanture.  

Stari grad Sokolac - ponos Brinja

U Brinju je i stari grad Sokolac, koji se prvi puta spominje u 14. stoljeću. Bio je jedno od sjedišta knezova Krčkih, a u 16. stoljeću su ga Frankopani ustupili kralju, a on ga je koristio za vojni smještaj. Iako su Turci nekoliko puta opsjedali Brinje, nikad ga nisu osvojili. Sokolac se izdiže od ostatka grada na malom brdašcu, a u tijeku je i njegova obnova. U kapelici koja je prislonjena na obrambeni zid je i izložba "Plemićki grad Sokolac". Sam Sokolac i izložba otvoreni su za sve posjetitelje. 

Perušić idealan za lov i ribolov, ali i razgledavanje špilja

U Perušiću je organiziran lov u tri lovačka društva "Jastreb", "Orao" i "Klisa" te ribolov. U lovištu Perušić ponosno su ulovljene najjače kljove divlje svinje u Hrvatskoj te četvrte u svijetu. 

Na području Perušića je i Pećinski park Grabovača, koji obuhvaća osam špilja i jednu jamu: Medina špilja, Samograd, Amidžina špilja, Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša, špilja pod Turskom kulom i špilja u Prvan selu te Slipica-Jama/Japaga. 

Posjetitelji uglavnom obilaze špilju Samograd jer ju je najlakše razgledati, dok speleolozi tvrde da je Amidžina špilja najljepša u parku Grabovača. No kako su za ulaz u nju potrebne ljestve ili stepenice, kojih nema, špilja je odlično očuvana. Tijekom ljeta, od 1. lipnja do 31. kolovoza, Samograd je za posjetitelje otvoren od 9 do 20 sati. 

U parku je i Vidikovac, najviša točka od 770 metara s koje se pruža pogled na ličke zaravni i kanjon rijeke Like. U blizini je i Turska kula, iz 16. stoljeća koja je najočuvaniji osmanlijski obrambeni objekt u Hrvatskoj. 

Jahanje u Rakovici

Ranč Jelov Klanac u blizini je Plitvičkih jezera, a u ponudi ima jahaće ture od dva ili četiri dana tijekom kojih se obilaze prirodne ljepote okolice, a jahači su u prosjeku pet do sedam sati na konju. Škola jahanja organizirana je za sve početnike, a traje 20 školskih sati. U jednodnevnom izletu ide se do Plitvica ili Baraćevih špilja u pratnji vodiča. Terensko jahanje pak podrazumijeva put kroz netaknutu prirodu i traje jedan do tri sata. Sve cijene možete potražiti na stranicama Ranča. U ponudi su i dvije kuće za iznajmljivanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa