To je to što me zanima!

U NP Krka živi 43 vrste vretenca - oni su dokaz da je priroda čista

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Javna ustanova Nacionalni park Krka priredila je dokumentarni film o kukcima, kao prvi u nizu filmova iz ciklusa 'Divlji svijet Nacionalnog parka Krka'
Vidi originalni članak

Kako bi obilježili Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, Javna ustanova Nacionalni park Krka priredila je dokumentarni film o kukcima,  indikatorima zdravog okoliša i velike bioraznolikosti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nacionalni park Krka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U NP 'Krka' bilježimo veliki broj različitih vrsta kukaca pa tako, primjerice, ovdje borave čak 43 vrste vretenaca, gotovo polovica zabilježenih vrsta u Hrvatskoj. Ti vrhunski letači i aktivni grabežljivci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša pa ondje gdje lete vretenca, možete biti sigurni da je priroda zdrava i očuvana - rekla je ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka Krka Nella Slavica.

Na području Parka, između ostalih, mogu se vidjeti pčele, vilinski konjici ili vretenca, vodene kopnice, hrastove strizibube, leptiri - lastin rep i prugasto jedarce, cvrčke te bogomoljke, izvijestili su iz NP Krka.

NA FESTIVALU Dokumentarni film o herojstvu hrvatskih branitelja u Grčkoj

S obzirom na to da je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimiziranje ljudskog utjecaja temeljni cilj, Nacionalni park Krka je ciklusom dokumentarnih filmova želio javnost dodatno educirati i omogućiti uvid u kompleksni svijet tih malih bića koja su sve više ugrožena - kukci utječu na čitav ekosustav i bez njih bi život kakav danas poznajemo na Zemlji bio nemoguć, oni su vrstama najbrojnija životinjska skupina, ali i najslabije istražena.

Nacionalni park Krka stanište je endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, a rijeka Krka svrstava se među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i u Europi. Kukci, ribe, gmazovi i vodozemci, ptice i sisavci iz Nacionalnog parka Krka, u seriji kratkih dokumentaraca, bit će predstavljeni gledateljima u svom prirodnom okolišu, približeni okom kamere i uhvaćeni u svojoj svakodnevici, izvijestili su iz Parka.

PERISKA Školjku koju mnogi žele imati zabranjeno je vaditi iz mora

Film o kukcima, prvi u nizu edukativno-dokumentarnog serijala u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea te produkciji Dinaric Hub Production 'Divlji svijet Nacionalnog parka Krka, dostupan je ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare