To je to što me zanima!

U prosjeku pojedemo četiri žlice štetne soli na dan

Slastice za malene imaju viši postotak soli od dopuštenog, najviše je ima u prerađenoj kupovnoj hrani poput pudinga ili žitarica
Vidi originalni članak

Prekoračenje dnevnih količina soli može ozbiljno naštetiti zdravlju. Britanska agencija za standarde hrane nedavno je pokrenula istraživanje u kojemu je ispitala 23 najprodavanije namirnice. Proizvodi kao što su pizza, hamburgeri, ketchup, pakirana gotova jela, konzerve i kolačići prekoračuju čak 73 posto dopuštene količine soli samo u jednom obroku. Od čak 253 artikla, 177 ih na poleđini ima napisanu količinu soli, a 122 uopće nema taj podatak. Stručnjaci savjetuju konzumiranje svježe hrane, osobito voća i povrća  te  izbjegavanje gotovih proizvoda.
Kuhanjem sirovih namirnica imate kontrolu nad onim što unosite u organizam. Najnovije istraživanje Bolnice St. George u Londonu pokazalo je da djeca koja jedu grickalice i brzu hranu s povišenom količinom soli imaju znatno viši krvni tlak od one djece koja jedu manje soli. Visok krvni tlak u mladosti može biti okidač za razvijanje bolesti srca tijekom života. Puno soli povezano je s rakom trbuha i astmom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare