To je to što me zanima!

U Puli je procvjetalo more: 'To je izvanredna prirodna pojava'

'Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji'
Vidi originalni članak

Brojni šetači iz Pule i okolice, koji pravo proljeće dočekuju šetajući oko mora, ostali su iznenađeni 'narančastim' morem za kojeg su mnogi mislili da je u pitanju onečišćenje. Kako doznajemo iz pulskog centra Aquarium, riječ je o normalnoj pojavi koja se pojavljuje u proljeće, tzv.'crvenoj plimi'.

POGLEDAJTE VIDEO Mikroplastika u Jadranu:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- To je naziv za posebnu vrstu cvjetanja mora gdje dolazi do naglog rasta populacije fitoplanktonskih dinoflagelata - rekli su iz centra.

Nije toksičan i pojavljuje se ipak više tijekom ljetnih mjeseci.

- Pojava je uočljiva sa zagrijavanjem mora, uzrokovan klimatskim promjenama, pa taj fenomen postaje sve češći i intenzivniji - rekli su. 

'UPCYCLE' DIZAJN Japanci su uvjereni da je odjeću važno reciklirati, kako bi ona imala što duži životni vijek

'Ova pojava zabilježena je prvi put u našim krajevima u 18. stoljeću'

- Cvjetanje mora je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja - pojasnila je Dolores Grilec, dipl.ing. na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

- Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru. Nošena morskim strujama često je prisutna na plažama, pogotovo u popodnevnim satima - dodala je.

Kaže da prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, a intenzivnije se pojavljuje od 1988. godine.

- Od 2000. godine pojavljuje se svake godine. Cvatnja se odvija u čitavom vodenom stupcu (od površine do dna), ali je zbog intenziteta svjetla jača u površinskim slojevima. Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se sasvim sigurno velikim dijelom može pripisati negativnom utjecaju aktivnosti čovjeka na prirodu općenito (klimatske promjene) i na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti) - objasnila je.

Pogledajte galeriju fotografija procvjetalog mora u Puli:

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 30.03.2021.

    Ovako izgleda more kad volt uđe .....😂😂😂😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare