Lifestyle

Komentari 1

Japanci su uvjereni da je odjeću važno reciklirati, kako bi ona imala što duži životni vijek

Japanci su uvjereni da je odjeću važno reciklirati, kako bi ona imala što duži životni vijek

Izraz 'mottainai' znači 'kakav otpad' te je duboko ukorijenjen u japansku kulturu, a to znači da je bitno predmetu ili materijalu omogućiti što duži ciklus života, što, naravno, podrazumijeva recikliranje

- 'Mottainai' i kultura ručne izrade dio su japanske kulture i modne scene - ističe Kaoru Imajo, direktor japanskog tjedna mode. Kod njih djeluje niz dizajnera koji koriste tekstil već postojećih odjevnih predmeta.

Neki od brendova koriste eko tekstile nastale na bazi od taloga sakea ili kore od narače, a kompanije poput Nisai rade isključivo novu odjeću od već postojećih odjevnih predmeta, tehnikom 'upcycle'.

POGLEDAJTE VIDEO: Torbe od drva dio su održive modne scene

Tu je i način izrade 'boro tekstil', koji podrazumijeva krpanje i nadogradnju istrošenih tkanina.

- Popravljamo stare tepihe, odjeću i tkanine kako bismo ih mogli koristiti što duže. Odnedavno je 'boro tekstil' postao tražen i skup, poznat je kao japanska vintage tkanina - istaknuo je Imajo, piše CNN.

Danas brojne modne kompanije iz Japana analiziraju stare tradicionalne tehnike, kako bi što više reciklirali i obnovili postojeće tekstile te time smanjili otpad i negativan utjecaj modne scene na okoliš.

Najčitaniji članci