To je to što me zanima!

U slojevitoj gastro deliciji uživaju čak i vegetarijanci

Doda li se u tijesto za lazanje špinat ili sok cikle, dobit će se lijepa crvenkasta ili zelena nijansa, a kako bi bilo podatno valja ga mijesiti rukama
Vidi originalni članak

Svježa tjestenina ima izvrstan okus, ali tijesto se mora mijesiti tako dugo dok ne postane podatno. Kuhinjski strojevi mogu tek djelomično obaviti posao, pa ga je najbolje izmijesiti rukama. Priprema tijesta kod kuće ima svoje prednosti. Izostavi li se masni sir u nadjevu lako je napraviti zdrave i dijetne lazanje od integralnog brašna. Mogu se i obojiti špinatom te sokom cikle kako bi dobile zelenu ili crvenu nijansu. Sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi kako bi se brašno, jaja i tekućina glatko zamijesili. Tijesto se može kupiti i gotovo, što lazanje čini slasnim ”instant ručkom”. Neke vrste  se prije pripreme moraju prokuhati u vreloj vodi, pa provjerite na pakiranju.


POVRTNO RIBLJI GASTRO UŽITAK
SASTOJCI: 12 listova lazanja, 800 g blitve, 300 g fileta oslića, glavica luka, biber, češanj češnjaka, 150 ml bijelog vina, 200 g ricotte, 40 naribanog parmezana
>>Blitvu očistite i operite te odrežite peteljke. Listove blanširajte u slanoj vodi. Ribu nakapajte limunom i posolite te popržite. Luk i češnjak propirjajte. Dodajte začine, vino i ricottu. Parmezan izmiješajte sa 2 žlice krušnih mrvica. U lim posložite blitvu, ricottu i ribu te pospite parmezanom. Slojevito slažite list lazanja, blitve, ricotte s vinom i začinima te ribe. Pospite parmezanom i pecite 25 minuta na 180 C.

ORASI I PINJOLI NA TALIJANSKI
SASTOJCI:  8 listova lazanja. 80 g pinjola, 500 g oraha, 2 češnja češnjaka, 250 g peršina, 125 ml maslinovog ulja; Za umak: 500 ml mlijeka, 60 g maslaca, 125 g brašna
>>Pecite pinjole u pećnici na 180 C, i to 5 - 10 minuta. Ostavite da se ohlade. Očistite orahe te izmiksajte s pinjolima, češnjakom, peršinom i uljem te posolite. Izradite bešamel umak. Slojevito složite sloj lazanja pa umaka te pecite oko 15 minuta na 200 C.

DOMAĆE TIJESTO ZA LAZANJE
>>U osnovnom receptu za tijesto upotrijebite 300 g brašna tip 405, 3 jaja, žlicu maslinovog ulja, 1/2 žličice soli i žlicu vode. Pomiješajte sastojke, a potom ih umijesite rukama. Ako je pretvrdo i mrvi se, dodajte vode. Oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i ostavite na hladnom jedan sat. Upotrijebite stroj za rezance kako biste dobili tanke listove, stavite na pobrašnjeni ubrus pa kuhajte 3 minute.

MORSKI PLODOVI
SASTOJCI: 200 g zamrznutih kozica, 200 g mesa školjaka,
400 g fileta oslića, glavica luka, 150 ml bijelog vina, 8 listova lazanja, 450 ml mlijeka, 4 oguljene i nasjeckane rajčice
>>Usitnite luk i lovor, prelijte mlijekom i zakuhajte. Ispržite luk na maslacu, dodajte škampe i školjke. Pržite 3 minute pa dodajte vino i zakuhajte. Procijedite i zadržite vodu. Zagrijte maslac, umiješajte brašno, a zatim ulijevajte toplo mlijeko (u kojem se namakao luk i lovor). Kuhajte pa dodajte 250 ml vrhnja za kuhanje. Umiješajte sačuvanu tekućinu i rajčice. Namastite lim, stavite četvrtinu umaka na dno pa na njega stavite četvrtinu morskih plodova i prekrijte slojem lazanja, na koje stavite usitnjenu ribu i trećinu preostalog umaka. Ponovite slaganje slojeva i pecite oko 45 minuta na 180u00B0C.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare