To je to što me zanima!

Ukusne i sočne rolade pune se pršutom, voćem i sirom

Pripremate li nadjev za roladu od namirnica različitih boja, poigrajte se njihovom kombinacijom kako bi rolada dobila jedinstven i maštovit izgled kad je poslužite na tanjuru
Vidi originalni članak

Spravljanje rolada, prema legendi, potječe još iz doba Babilona. Tada je Marduk, babilonski bog, slagao da je stvorio svijet iz plašta te ga zamotao u cjelinu kako bi se njegovi sastojci spojili i proželi. U čast njemu stanovništvo je pripremalo jela u smotuljcima koja su simbolizirala ujedinjene sastojke života. Običaj je od tamo prešao u Grčku, a potom i u stari Rim. Posebnu tehniku miješanja namirnica i rolanja razvili su Francuzi i Talijani, otkuda je slasna kombinacija vjerojatno doputovala i u Hrvatsku.

Raznolikost sastojaka i nadjeva svrstava mesne rolade u vrh kreativne kuhinje. Sa Sicilije nam dolazi farsumagru, mesna rolada od junetine ili govedine, punjena povrćem, mljevenom teletinom, šunkom, tvrdim sirom, začinima i kuhanim jajima. U nas se uvriježila rolada od mljevenog mesa punjena samo kuhanim jajima. No u pripremi rolada kreativnost nema granica. Različite vrste mljevenog mesa su dio koji se rola. Za “rolanje” možete rabiti i file mesa koje je potrebno stanjiti batom za meso.

Za nadjev kojim punite roladu kombinirajte povrće, meso, začine, ali i voće poput jabuka, marelica ili šljiva. Upravo će se ovo voće odlično stopiti sa svinjetinom ili junetinom. Piletina se sjajno prožima sa svim vrstama voća. Slasni okus roladi dat će pršut ili panceta koje stavite na meso prije nadjeva.

S roladama u pećnici istovremeno možete peći i prilog poput krumpira. Tako će dobro upiti sokove nadjeva ili preljeva koji im se postupno dodaju tijekom pečenja te biti puno slasniji.

Kod rolanja mljevenog mesa poslužite se aluminijskom folijom ili papirom za pečenje kako biste je lakše savili. Rolade od mesnih filea nakon savijanja pričvrstite čačkalicom

GOVEĐI SAVITAK PUNJEN RAJČICAMA
Sastojci: 750 g mljevene govedine, 400 g rajčice, luk, mrkva, 5 kriški slanine, 3 češnja češnjaka, peršin, 90 g raznih začina (majčina dušica, bosiljak, ružmarin)
Promiješajte meso, nasjeckane rajčice, začine, luk, mrkvu, češnjak, peršin, umućeno jaje, sol i papar. Kriške slanine posložite u lim tako da im krajevi prelaze rub. Smjesu stavite u lim i preklopite kriške slanine preko nje. Pecite na 190C jedan sat. Povećajte na 230C i pecite još 15 min. Izrežite na kriške i poslužite.

JANJETINA PUNJENA CRNIM MASLINAMA I LIMUNOM
Sastojci: 2 kg janjeće lopatice bez kosti, 1,5 ml bijelog vina, 1,5 ml vode, 2 režnja češnjaka; Nadjev: ljutika, 150 g krušnih mrvica, 30 g crnih maslina bez koštica, jaje, limunova kora, majčina dušica, ružmarin, sol, papar
Za nadjev zagrijte ulje, dodajte nasjeckanu ljutiku i pržite pet minuta. Maknite s vatre i dodajte krušne mrvice, masline, limunovu koru, začinsko bilje, jaje, sol i papr. Ostavite da se ohladi. U mesu načinite rupice i napunite ih nasjeckanim češnjakom. Posolite i popaprite. Nadjev premažite po mesu, zarolajte ga i učvrstite koncem. Meso stavite u lim, zalijte vinom i temeljcem te pecite do 25 minuta na 200C. Smanjite temperaturu na 180C i pecite 20 minuta dok sokovi ne postanu bistri. Izvadite i poslužite.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare