To je to što me zanima!

Ukusni domaći začini, voće i povrće za hladne dane

Osim ajvara, džema i pekmeza, u staklenkama možete sačuvati razne mirodije poput kopra, peršina i ružmarina ali i mahune, kozji sir...
Vidi originalni članak

Kako biste uspješno pripremili zimnicu važno je sterilizirati staklenke. To možete napraviti i u pećnici - nakon što ih operete, osušite ih na 50 stupnjeva Celzijevih. U njima možete čuvati ajvar, džemove, ali i marinirane masline te začine poput kopra, peršina i ružmarina. Za kopar i peršin postupak je isti. Operite začine, zamotajte u suhu krpu i ostavite da se suši dan-dva. Zatim nasjeckajte, stavite u staklenku i slažite red začina, red soli, lagano tiskajući slojeve. Završite redom soli, poklopite i zamrznite. Kad je potrebno, samo vadite žličicom. Ljubitelji maslina zrele plodove mogu popariti posoljenom vodom. Ostavite da se voda ohladi. Zatim ocijedite, lagano posolite i pustite da se suše na suncu nekoliko dana. Takve traju cijelu zimu.

RECEPT ZA PASTERIZIRANJE CIKLE
Sastojci: kilogram cikle, 1,5 dl jabučnoga octa, 1,2 dl vode, 1,5 žličica soli
Svježu ciklu skuhajte, očistite i narežite na tanke ploškice. U drugoj posudi prokuhajte ocat, sol i vodu. U međuvremenu ciklu posložite u sterilizirane staklenke. Zatim je prelijte otopinom octa, soli i vode. Staklenke čvrsto zatvorite i ostavite da se polagano hlade. Drugi dan staklenke pasterizirajte, potapajući ih u vodu na 70 stupnjeva Celzijevih i kuhajte dok se ne pojave mjehurići.

OVČJI SIR MARINIRAN U LOVORU I PAPRU
Sastojci: 250 g ovčjeg sira, 3 lista lovora, žličica papra u zrnu, grančica ružmarina, žličica provansalskih začina, 350 ml maslinova ulja
Sir narežite na kockice. Češnjak narežite na ploškice. Sir složite u staklenku. Između kockica sira stavite češnjak i lovor. Dodajte zrna papra, ružmarin, začine i maslinovo ulje. Ulje mora sezati najmanje 1 cm iznad sira. Staklenku odmah zatvorite i držite u hladnjaku 4-5 dana. Umjesto ovčjeg sira, možete koristiti i kozji ili camembert, a umjesto maslinova, sunckretovo ili sojino ulje.

MAHUNE S LUKOM U ULJU
Sastojci: 0,5 kg mahuna, glavica luka, češanj češnjaka, ekoliko zrna papra, svježi bosiljak, maslinovo ulje, sol
Očišćene mahune parite dok ne omekšaju i nakon toga ih posušite na čistoj kuhinjskoj krpi ili platnu. Očistite luk, zatim ga izrežite na ploškice pa popržite na tavi bez ulja. U staklenku rasporedite prosušene mahune, luk, češnjak, bosiljak i papar u zrnu. Na kraju sve prelijte maslinovim uljem. Ova zimnica prije konzumacije treba odstajati 21 dan.

BLAGI UMAK OD RAJČICA ZA PIZZU
Sastojci: 3 kg rajčica, sol, žličica šećera, listovi bosiljka, žlica papra u zrnu Rajčice prelijte kipućom vodom i ogulite. Složite ih u staklenke. Dno dublje posude za pečenje prekrijte ubrusom. Zakuhajte 1,5 l vode, 3 žličice soli i šećera, operite začinsko bilje i s paprom u zrnu dodajte mješavini pa opet zakuhajte. Marinadu prelijte preko rajčica. Staklenke zatvorite i složite u posudu. Stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih Nakon 30 min. pojavit će se mjehurići, pa isključite pećnicu. Ostavite u pećnici još sat vremena.

JEDNOSTAVNI DŽEM OD SOČNIH ŠLJIVA
Sastojci: kg zrelih šljiva, sol i pimet Šljive operite, osušite, a zatim očistite od peteljki i koštica. Plodove posolite pa složite u protvan i dijelom pokrijte alu-folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, 60 min na 150 stupnjeva Celzijevih Stavite šljive u sterilizirane staklenke. Poklopite staklenke originalnim poklopcem ili celofanom i utopljene u prekrivače ostavite 24 sata da se hlade.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare