To je to što me zanima!

Ulaze u pubertet sve ranije radi razorenih domova i pretilosti

Djevojčice već s 10 godina ulaze u pubertet, što je 2,5 godina ranije nego prije 15 godina, a razlog za to je hormonalna neravnoteža zbog velikog stresa ili pretilosti
Vidi originalni članak

Raspad obitelji jedan je od najčešćih razloga zašto djevojčice u pubertet ulaze već s 10 godina, otkriva istraživanje škotskog Sveučilišta u Edinburghu. 

Prosječna dob u kojoj djevojčicama počinju rasti grudi u proteklih je 15 godina pala za 2,5 godine, piše Daily MailGranice puberteta u odnosu na 19. stoljeće pomaknule su se za gotovo pet godina. Rast grudi i dlačica te menstruacija prvi su znakovi puberteta. 

Osim raspada obitelji, još jedan od razloga za prerani ulazak u pubertet je i hormonalna neravnoteža koja se povezuje s pretilošću. Prerani pubertet također ubrzava seksualizaciju djevojčica i povećava opasnost od tinejdžerskih trudnoća, ali i rizik od raka dojke, potvrdila je studija. 

- Razoreni domovi i odsutnost očeva uvelike utječu na hormonalnu ravnotežu što rezultira preranim pubertetom. U pubertet ranije ulaze djevojčice koje su pod velikim stresom, a ponajviše one koje su posvojene ili žive samo s majkom - istaknuo je voditelj istraživanja profesor Richard Sharpe.

Prijašnja istraživanja američkog Sveučilišta Berkeley potvrdila su da djevojčice, čiji su očevi napustili obitelj, za 2,4 puta ranije ušle u pubertet i razvile grudi. Zbog velikog stresa te su djevojčice proizvodile veće količine muškog hormona testosterona, koji i inače proizvode tijekom puberteta, ali u manjim količinama, što je rezultiralo hormonalnim disbalansom. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • feba 23.06.2012.

    E vala nije točna informacija.Ulaze u sve raniji pubertet i sve su agresivniji zbog načina prehrane.

  • CatIllusion 17.06.2012.

    Hm... I obrnuto se može dogoditi.

  • alladin_1 16.06.2012.

    znači, zbog povišene razine testosterona, MUŠKOG hormona, curicama rastu grudi i dobivaju ranije menstruaciju. baš zgodna informacija. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare