To je to što me zanima!

Umjesto čipsa radije grickajte pistacio za zdravlje srca i žila

Baš vam se gricka nešto hrskavo, a svjesni ste da čips nije najbolji izbor? U pravu ste. Nutricionisti su objasnili zašto je pistacio savršena namirnica koja koristi zdravlju
Vidi originalni članak

Orašasto voće nije teško ponijeti sa sobom kamo god išli, a izvrstan su izvor masnoća, vlakana i proteina te vitamina i minerala. Brojne studije dokazale su kako orašasti plodovi pomažu zaštititi kardiovaskularni sustav od niza bolesti i visokog krvnog tlaka, a pomažu i u zaštiti od dijabetesa tipa 2.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Dodatno, mogu pomoći i u očuvanju vitke linije, piše Womenshealth. Neke orašide pritom mnogi navode kao malo zdravije od drugih, pa su tako visoko na tronu ovih dana bademi. Budući da postoje razne vrste mlijeka i jogurta na bazi badema, osim na policama s grickalicama zauzeli su i mjesta na policama s mliječnim proizvodima. Kikiriki s druge strane, pripada u porodicu mahunarki a također ga često nalazimo na zdravim jelovnicima.

Iako možda nije u trendu kao bademi i kikiriki, pistacio je zapravo odlična namirnica. Osim što je ukusan, donosi brojne zdravstvene koristi, ističe nutricionistica Kim Larson iz Seattlea.

Nutritivne vrijednosti

U 100 grama pistacio sadrži 571 kaloriju. - Odličan su izvor vlakana, proteina te minerala poput magnezija i bakra, vitamina E, folata i sterola koji prirodno snižavaju kolesterol. Također, izvrstan su izvor mononezasićenih masti, tvrdi nutricionistica Sonya Angelone.

PRAVI BORCI Vitamin C, orašasti plodovi i šetnja pobjeđuju zimski blues

1. Izvor vlakana

Vlakna su važan čimbenik u prehrani jer pomažu besprijekornom radu probavnog sustava i održavanju zdrave težine. Pistacio je bogat vlaknima, a budući da ona daju osjećaj sitosti, pistacio može pomoći i u održavanju vitke linije ako ga jedete u preporučenim količinama, odnosno ako ne pretjerujete, navodi Larson.

2. Manje kalorija od drugih orašida

Iako orašasti plodovi sadrže ozbiljne kalorije, u 30 grama je samo oko 160 kalorija. Najnovija istraživanja sugeriraju da bi pistacio mogao imati i do pet posto manje kalorija nego što se mislilo.

20 LJEKOVITIH RECEPATA Orašasti plodovi pomažu protiv bolesti srca i jačaju pamćenje

3. Izvor antioksidansa

- Zbog njihove jedinstvene ljubičaste i zelene boje, pistacio je bogat antioksidansima i protuupalnim svojstvima čak i više nego drugi orašasti plodovi, nastavlja Angelone. Pojašnjava kako su takve boje rezultat tvari luteina koja je povezana s beta karotenom i vitaminom A te antocijanina. - Većina drugih orašida nema antocijanin, kaže dijetetičarka Julie Upton.

4. Pomažu za bolji san

Pistacio sadrži i melatonin, tvar koja regulira ciklus sna i budnosti. Angelone tvrdi kako je pistacio najbogatiji melatoninom od svih orašida. - Ako ste pojeli šaku pistacija, to je isto kao da ste uzeli nadomjestak za melatonin, kazala je. Navodno nekim ljudima pistacio pomaže i kod jet laga.

5. Ne možete ih pojesti previše

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacio sadrži ravnotežu proteina i masti te ubrzo nakon konzumacije više ne osjećate glad. Prejedanje spriječava i činjenica da ih morate čistiti. - Sviđa mi se i to što dolazi u ljusci, a to vas prisili da usporite s jelom, kazala je Larson pojašnjavajući kako čišćenjem pistacija dobivate vremena da osvijestite osjećaj sitosti i tako prestanete jesti kad ste zaista siti.

GASTRO-TREND Nova lica slasnih pita: Tijesta s keksima i orašastim plodovima

6. Dugoročno je dobar za zdravlje

Zahvaljujući zdravim masnoćama kojima obiluju, konzumacija pistacija pomaže dugoročnom očuvanju zdravlja. Stručnjaci vjeruju kako pistacio pomaže u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te pomaže u očuvanju i razvoju stanica. Dodatno, polinezasićene masnoće sadrže esencijalne masne kiseline koje vašem tijelu trebaju kako bi mozak normalno funkcionirao. - Jedenjem pistacija možete spriječiti i kognitivno propadanje koje dolazi s godinama, kaže Larson.

Kako su najzdraviji?

Postoji mnogo načina na koje možete pripremiti ovu namirnicu. Za početak, možete zgrabiti šaku pistacija i polako ih jesti čisteći ili. Ili možete kupiti već očišćene. Ako pak želite biti kreativniji, možete ih koristiti u pripremi mesnih jela ili kao zamjenu za orašaste plodove u slatkim jelima. Možete ih dodati zobenoj kaši, ali i vegetarijanskim jelima i salatama. Sve su opcije dobrodošle i jednako zdrave.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 03.12.2019.

    Pistacio,bademi,orasi obozavam,nisam ljubitelj cipsa.

  • frsdik 03.12.2019.

    je je,sve je to simpatično samo trebaš dić kredit da si kupiš šaku.

  • beowulf1 03.12.2019.

    Pistacio je super i zdrav, samo skuplji od čvaraka!

Komentiraj...
Vidi sve komentare