To je to što me zanima!

Nekome smeće, drugome biznis: Radi vaze od rola wc papira

Voditeljica studija kreativnog dizajna Hollie Velten-Lattrell pokazala je kako papir, karton i plastiku za smeće iskoristiti za chic ručni rad poput ukrasne vaze
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je zakon o gospodarenju otpadom stupio na snagu još u srpnju 2013. godine, a prošle su godine stanovnici mnogih gradova na kućne adrese dobili i različite vrećice za sortiranje različitih vrsta otpada. Prema pravilima, u različite se vrećice bacaju papir i karton, plastika, staklo, tekstil, biootpad i miješani otpad - zbog čega neki u svojim domovima imaju i po dvije ili tri kante za smeće. 

Svima kojima razvrstavanje smeća zadaje glavobolje voditeljica studija kreativnog dizajna iz New Jerseya Hollie Velten-Lattrell savjetuje da se poigraju i na inovativne načine iskoriste prazne limenke, role WC papira i stare novine: za izradu 'vaze od smeća'. 

Ona je, kaže, od starog papira metodom kaširanja već napravila na desetke takvih vaza, a u njima drži suho cvijeće ili olovke - ili ih jednostavno kao ukras stavlja na police među knjige.

Kako napraviti vazu od smeća?

1. Odvojite kartonske kutije od npr. žitarica ili većeg pakiranja maramica: to će vam skupa s drugim plastičnim bocama i čašama i kartonskim kutijama trebati za izradu čvrste podloge .

2. Potražite dulji cjevasti predmet - poput role toalet papira ili papirnih ručnika za vrat vaze. Za pričvrstiti rolu na bazu smeća koristite ljepljivu traku radije nego male selotejpe - ili pak pištolj za lijepljenje.

3. Od preostalog kartona možete napraviti razne oblike ručki (kao od ormara ili kuhinjskog elementa) koje ćete nalijepiti na vazu. 

Tehnika kaširanja papira (močenja papira u ljepilo) 

1. Izrežite stare novine na trake; napravite više traka nego što mislite da će vam trebati.

2. Napravite pastu za lijepljenje: s omjerom dva dijela ljepila (tekućeg, npr. za lijepljenje tapeta na zid) i jednog vode.

3. Umočite trake u ljepljivu pastu i provucite svaku između palca i kažiprsta, da uklonite višak ljepila s njih.

4. Položite ih na neku površinu i ostavite da se skroz osuše.

5. Cijeli postupak ponovite: da vaza ima najmanje dva sloja papira.

Bojenje i ukrašavanje

1. Za šarene vaze Velten-Lattrell najčešće koristi kredu u boji koja lako prianja na većinu površina. Kad se kreda osuši izgleda kao terakota. Mogu se koristiti i tempere ili vodene boje. Počnite s osnovnim premazom boje po izboru.

2. Ostavite da se prvi sloj boje osuši i procijenite treba li vam i drugi sloj.

3. Dodajte uzorke, pruge, blokove boje - bilo što što vam padne na pamet, savjetuje Hollie Velten-Lattrell za New York Times. .

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare