Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nekome smeće, drugome biznis: Radi vaze od rola wc papira

Nekome smeće, drugome biznis: Radi vaze od rola wc papira
1

Voditeljica studija kreativnog dizajna Hollie Velten-Lattrell pokazala je kako papir, karton i plastiku za smeće iskoristiti za chic ručni rad poput ukrasne vaze

VIDEO

U Hrvatskoj je zakon o gospodarenju otpadom stupio na snagu još u srpnju 2013. godine, a prošle su godine stanovnici mnogih gradova na kućne adrese dobili i različite vrećice za sortiranje različitih vrsta otpada. Prema pravilima, u različite se vrećice bacaju papir i karton, plastika, staklo, tekstil, biootpad i miješani otpad - zbog čega neki u svojim domovima imaju i po dvije ili tri kante za smeće. 

Svima kojima razvrstavanje smeća zadaje glavobolje voditeljica studija kreativnog dizajna iz New Jerseya Hollie Velten-Lattrell savjetuje da se poigraju i na inovativne načine iskoriste prazne limenke, role WC papira i stare novine: za izradu 'vaze od smeća'. 

Ona je, kaže, od starog papira metodom kaširanja već napravila na desetke takvih vaza, a u njima drži suho cvijeće ili olovke - ili ih jednostavno kao ukras stavlja na police među knjige.

Kako napraviti vazu od smeća?

1. Odvojite kartonske kutije od npr. žitarica ili većeg pakiranja maramica: to će vam skupa s drugim plastičnim bocama i čašama i kartonskim kutijama trebati za izradu čvrste podloge .

2. Potražite dulji cjevasti predmet - poput role toalet papira ili papirnih ručnika za vrat vaze. Za pričvrstiti rolu na bazu smeća koristite ljepljivu traku radije nego male selotejpe - ili pak pištolj za lijepljenje.

3. Od preostalog kartona možete napraviti razne oblike ručki (kao od ormara ili kuhinjskog elementa) koje ćete nalijepiti na vazu. 

Tehnika kaširanja papira (močenja papira u ljepilo) 

1. Izrežite stare novine na trake; napravite više traka nego što mislite da će vam trebati.

2. Napravite pastu za lijepljenje: s omjerom dva dijela ljepila (tekućeg, npr. za lijepljenje tapeta na zid) i jednog vode.

3. Umočite trake u ljepljivu pastu i provucite svaku između palca i kažiprsta, da uklonite višak ljepila s njih.

4. Položite ih na neku površinu i ostavite da se skroz osuše.

5. Cijeli postupak ponovite: da vaza ima najmanje dva sloja papira.

Bojenje i ukrašavanje

1. Za šarene vaze Velten-Lattrell najčešće koristi kredu u boji koja lako prianja na većinu površina. Kad se kreda osuši izgleda kao terakota. Mogu se koristiti i tempere ili vodene boje. Počnite s osnovnim premazom boje po izboru.

2. Ostavite da se prvi sloj boje osuši i procijenite treba li vam i drugi sloj.

3. Dodajte uzorke, pruge, blokove boje - bilo što što vam padne na pamet, savjetuje Hollie Velten-Lattrell za New York Times. .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje