To je to što me zanima!

Unatoč hrkanju, spavanje s partnerom umiruje i čuva srce

Osim sigurnosti, spavanje u istom krevetu smanjuje i razinu hormona stresa, koji se povezuje s proteinima odgovornima za bolesti srca i autoimune bolesti
Vidi originalni članak

Hrkanje, znojenje i povlačenje popluna glavni su razlozi zašto svaki četvrti par inzistira na spavanju u odvojenim sobama. No najnovija istraživanja Sveučilišta Pittsburgh otkrila su da je spavanje u zajedničkom krevetu jako dobro za srce. 

Spavanje s partnerom smanjuje razinu hormona stresa kortizola i pruža osjećaj sigurnosti, piše Daily Mail. Povećana razina kortizola povezuje se s citokinima, proteinima koji uzrokuju upale i mogu izazvati bolesti srca, depresiju i autoimune bolesti. Spavanje u zajedničkom krevetu smanjuje razinu upravo tih proteina, potvrdila je studija. 

- Dijeljenje kreveta s nekim koga volite povećava razinu oksitocina, hormona ljubavi, što omogućuje još jače povezivanje. Iako se ovaj hormon najčešće povezuje sa seksom, do njegova otpuštanja dolazi i tijekom maženja i tepanja prije spavanja - tvrdi dr. David Hamilton, autor knjige "Zašto je ljubaznost dobra za vas". 

Što se više mazite to više oksitocina proizvodite, što samo potiče još veću želju za dodirom. Ljubavni hormon djeluje poput ovisnosti, dodao je. Oksitocin pozitivno djeluje na srce i snizuje krvni tlak, a "ponaša" se poput lijekova za anginu pektoris jer pomaže tijelu u proizvodnji dušikovog oksida koji širi krvne žile, objasnio je dr. Hamilton. 

Prijašnja istraživanja potvrdila su da žene koje spavaju s partnerom u istom krevetu imaju bolji san nego žene koje su same.  

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MayStar 13.06.2012.

    Volim ga čuti kad malo pili. Sva sreća pa nije ništa strašno.

  • ŽeljkaFilipović 13.06.2012.

    ja sam nasla rijesenje zaspim prije svog dragog i nista ne cujem

  • targus 12.06.2012.

    moja cura hrče ko velika:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare