To je to što me zanima!

Korištenje mobitela u trudnoći utječe na ponašanje djeteta

Rizik od štetnog zračenja mobitela tijekom trudnoće nije velik, ali djeca koja su im bila izložena češće su patila od hiperaktivnosti i poremećaja pozornosti, tvrdi studija
Vidi originalni članak

Izlaganje djeteta mobitelu prije i poslije rođenja može povećati rizik od razvoja problema u ponašanju, uključujući hiperaktivnost, nepažnju, ali i probleme s vršnjacima, otkrila je studija objavljena u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health. Stručnjaci su analizirali podatke 28.745 sedmogodišnjaka i njihovih majki u Danskoj. Tijekom i nakon trudnoće 18 posto djece bilo je izloženo mobitelima. Pokazalo se da su oni najrizičnija skupina. Mobitel danas koristi 35,2 posto sedmogodišnjaka, a manje od jedan posto ga koristi više od jedan sat na tjedan. Poteškoća u ponašanju nije imalo 93 posto djece, dok je 3,3 posto imalo granične probleme u ponašanju, a 3,1 posto je pokazalo prave probleme, uključujući emocionalne simptome, loše ponašanje, hiperaktivnost i nepažnju. Smatraju da se pravi rezultati vide tek nakon napunjenih 11 godina.

- Nova istraživanja su ograničena. Nejasno je kako mobitel može utjecati na fetalni razvoj jer nema dovoljno podataka. Ipak znanost se razvija, budite svjesni svoje izloženosti i budite na oprezu. To ćete najlakše učini ako mobitel držite daleko od sebe i koristite hands-free uređaje - rekla je profesorica epidemologije Leeka Kheifets. Istraživanje nije samo opomena trudnicama, već i muškarcima koji mobitele drže u džepu jer time povećavaju rizik od oštećenja sperme.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare