To je to što me zanima!

Upozoravaju: Energetska pića su za tijelo štetna poput droga

Popiju li se brzo, stvaraju sličan osjećaj koji se javlja nakon uzimanja droge te mogu prouzročiti i napadaj, a za to je odgovorna velika količina šećera i kofeina u njima
Vidi originalni članak

Energetska pića poput Red Bulla su opasna za zdravlje djece i trebalo bi zabraniti njihovo pijenje u školi, tvrdi zdravstveni savjetnik britanske vlade John Vincent. Limenke od 500 ml energetskog pića sadrže oko 13 žličica šećera te oko 160 mg kofeina, što je otprilike jednaka količina kao u četiri limenke Coca-Cole, piše Daily Mail.

U Velikoj Britaniji proizvođači i prodavači dobrovoljno ne prodaju energetska pića mlađima od 16 godina, dok u Hrvatskoj ne postoji sličan dogovor ili zakon koji bi spriječio njihovu prodaju maloljetnicima.

- Energetska su pića djelotvorno drugi oblik droge te imaju iznimno štetan učinak na sposobnost koncentracije te posljedica na zdravlje - ističe John Vincent.

Velik broj djece primijetio je osjećaj mučnine, ubrzanog lupanja srca i vrtoglavice nakon pijenja takvih pića, a glasnogovornik britanske Agencije za standarde hrane i lijekova dodaje kako pijenje energetskih pića može izazvati kratkoročne posljedice poput povećane razdražljivosti, nervoze i tjeskobe te se svakako ne preporučuju djeci.

Prema studiji tvrtke Nielsen iz 2011. g., popularnost energetskih pića u Hrvatskoj u stalnom je porastu te se godišnje proda oko 1,2 milijuna litara.

Nedavno je Kelly Osbourne priznala kako je zbog svoje ovisnosti o energetskim pićima nekoliko puta padala u nesvijest, a liječnici su joj rekli da zbog toga ima visok tlak, aritmiju te vrtoglavice, zbog čega su već sumnjali da boluje od epilepsije.

Energetske bombe: Što sve sadrže ova popularna pića?

Idi na 24sata

Komentari 65

  • user_256917 22.01.2014.

    Ti energetski napitci em sto imaju po kile secera u sebi a to samo po sebi nije zdravo, imaju i ko zna sta jos sto steti telu... I vi kazete super su svidja vam se ukus ostanete budni. Svi ti napitci su gazirani probajte da ih ostavite da izvetre pa onda vidite koliko vam se svidjaju, svi smo mi bar jednom probali izvetrelu kolu i nije bas nesto el da? Cist secer bolje umuti med u vodu nego to da popijes. A ako ti se spava bolje da odspavas pola sata bices sigurno odmorniji i bolje ces pamtiti nego da se nalivas kofeinom, taurinom, i gomilama secara da ostanes budan.

  • Anderson Council 21.01.2014.

    nis još probao niti jedno, a bome ni nebum. Pivo, mineralna i obična voda su mi čist dovoljni

  • ferdoperdo 21.01.2014.

    sve što je previše nije zdravo.. pa tako ni ovo.. ako popiješ 0.25 energetsko piće parput tjedno ništa ti neće biti.. pij previše cole..loše.. pij previše kave loše..previše puši loše.. jedi previše... loše.. seksaj se previše..loše.. treniraj previše..loše.. pa čak i ako pretjeraš s vodom.. možeš se otrovat od nje.. zaključak.. umjerenost u svemu i bit će dobro..

Komentiraj...
Vidi sve komentare