To je to što me zanima!

Upozoravaju: Kalcij u tableti radi više štete nego koristi!

Odraslim ljudima potrebno je u prosjeku 700 miligrama kalcija na dan, no dodaci prehrani tek u manjoj mjeri jačaju kosti, a mogu uzrokovati probleme sa srcem...
Vidi originalni članak

Milijuni ljudi uzimaju kalcij kao dodatak prehrani kako bi održavali zdravlje kostiju. Tablete kalcija posebno su popularne među starijim ženama, koje su u rizičnoj skupini za oboljenje od osteoporoze. Međutim, njegovo učestalo konzumiranje dugoročno može učiniti više štete nego koristi, otkriva najnovije istraživanje British Media Journala.

Rezultati pokazuju kako kalcij uopće ne umanjuje rizik od loma kostiju, a čak povećava šanse za želučane i srčane probleme te frakture kukova , piše Daily Mail .

Odraslim ljudima potrebno je u prosjeku 700 miligrama kalcija na dan , ali to se bez problema može postići prehranom, stoga medicinski dodaci uopće nisu potrebni. Jedino žene nakon menopauze trebaju uzimati do 1200 miligrama na dan kako bi prevenirale pojavu osteoporoze.

Minimalno jačanje strukture kostiju ne čini se dovoljnim naspram loših nuspojava i oboljenja poput zatvora, kardiovaskularnih smetnji, bubrežnih kamenaca te akutnih želučanih problema.

Znanstvenici su došli do saznanja kako se mineralna gustoća kostiju nakon godina uzimanja kalcija poveća za tek dva posto, dok nema nikakvih dokaza da kalcij umanjuje rizik od lomova.

- Ljudi koji uzimaju tablete kao dodatke prehrani nepotrebno se izlažu zdravstvenim problemima jer dugoročno oni mogu biti štetni za zdravlje - upozorava profesor Karl Michaëlsson sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj.

Uzimanje vitamina D zajedno s kalcijem dodatno komplicira situaciju jer on blokira apsorpciju kalcija u organizmu . Dnevnu dozu vitamina i minerala dovoljno je crpjeti iz svakodnevnih namirnica poput mlijeka, voća i povrća. Ako je iz nekih razloga tijelu potrebno više kalcija, preporučuje se napraviti prirodan dodatak prehrani od ljuske jaja.

Postupak pogledajte u videu:

Kratki savjeti:

  • Odvojite 12 ljuski jaja pazeći da na njima ostane unutarnja membrana.
  • Stavite ih kuhati na 10-ak minuta kako bi se ubile potencijalne bakterije.
  • Zatim ljuske prebacite u pećnicu i pecite 15 minuta.
  • Pečene ljuske usitnite blenderom dok ne postanu puder.
  • Pola čajne žličice jednako je 400 miligrama kalcija.
  • Pripravak uzimajte s vodom ili uz jelo.
Idi na 24sata

Komentari 32

  • vana 3 30.09.2015.

    Jednostavno i dobro ovaj savjet sa ljuskom od jaja i to ću da koristim ..

  • Korisničko ime ne postoji 30.09.2015.

    nista cudno. ne uzimam ni vitamine, zaobilazim sve sinteticko.

Komentiraj...
Vidi sve komentare